You are here

Εκτεθειμένη η διοίκηση της BOC (1)

20/07/2006 11:32

• Η ΕΚ απέρριψε την αίτηση απόσυρσης

• «Κλειδωμένη» στη διαδικασία μέχρι νεωτέρας

• Αναμένεται «σωστική» παρέμβαση Χριστοδούλου


Εκτεθειμένη αφήνει τη διοίκηση της Τρ. Κύπρου η ελληνική Επ. Κεφαλαιαγοράς, η οποία απέρριψε σήμερα ομόφωνα το αίτημα του κυπριακού συγκροτήματος για απόσυρση της Δημόσιας Πρότασης που υπέβαλε για εξαγορά της Εμπορικής. Η Επ. Κεφαλαιαγοράς έκρινε πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για ανάκληση της Δημόσιας Πρότασης. Ότι, δηλαδή, το «έκτακτο» των περιστάσεων που επικαλέστηκε η διοίκηση της Τράπεζας -- η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα συνταξιοδοτικά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών -- δεν ευσταθεί.

Η Τρ. Κύπρου υποστήριξε πως η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Ελλάδας ημερομηνίας 11 Ιουλίου 2006 ανέτρεψε τα δεδομένα, ανοίγοντας πολύ μεγαλύτερες τρύπες στα (συνταξιοδοτικά) ταμεία της Εμπορικής Τράπεζας από αυτές που υπολόγισε όταν έκανε την πρόταση.

Η ελληνική Επ. Κεφαλαιαγοράς απέρριψε το αίτημα χωρίς να στοιχειοθετήσει την απόφαση. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η επιχειρηματολογία της Επιτροπής στηρίχθηκε στη χρονική υστέρηση του αιτήματος της κυπριακής τράπεζας από την απόφαση του Σ. Επικρατείας, στη μη αντίδραση του άλλου υποψήφιου αγοραστή (Credit Agricole) στην ίδια απόφαση και στην ευρεία γνώση των τρωτών σημείων που είχαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

Η σημερινή ανατροπή αφήνει την πρόταση της Τρ. Κύπρου σε ισχύ μέχρι την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουλίου. Η συνέλευση αναμένεται να απορρίψει την έκδοση κεφαλαίου και την ταυτόχρονη αποποίηση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων.

Το θέμα, όμως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ νωρίτερα, καθώς αναμένεται παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η έγκριση της Κυπριακής Νομισματικής Αρχής είναι μία από τις προϋποθέσεις επιτυχίας που περιέλαβε (δεν περιέλαβε οτιδήποτε σχετικό με τις νομοθετικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό), η κυπριακή τράπεζα στο ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τυχόν απόρριψη θα ανοίξει την πόρτα εξόδου από τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης.

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν πως η Κυπριακή Νομισματική Αρχή αναμένεται να κάνει παρέμβαση στο θέμα πριν το τέλος της βδομάδας.

Η απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς πίεσε, αρχικά, τη μετοχή της Τρ. Κύπρου που ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση στο ΧΑΚ στις £4,11 με αισθητά κέρδη. Λίγο μετά το μεσημέρι βρισκόταν στις £4,07 και παρουσίαζε κέρδη 1,75%. Στο ΧΑΑ η μετοχή κατέγραψε μικρά κέρδη και βρισκόταν στα €4,16.