You are here

Το «ψυγείο» στο ταμπλό

17/01/2007 09:36

• Πώς θα αντιδράσει η αγορά στο «πάγωμα» των προτάσεων ΜΡΒ


Στο ταμπλό μεταφέρονται σήμερα οι αντιδράσεις της αγοράς στο διαβλεπόμενο «πάγωμα» των Δημοσίων Προτάσεων που θα υπέβαλλε η Marfin Popular Bank για εξαγορά της Τρ. Κύπρου και της Τρ. Πειραιώς. Η απόφαση της κυπριακής εποπτικής αρχής να κρίνει αμυντική την κίνηση της ΜΡΒ καθιστά τη ΔΠ της Τρ. Πειραιώς την μόνη έγκυρη πρόταση και δίνει χρόνο σε όλους τους εμπλεκόμενους να ανασυνταχθούν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την ελληνική τράπεζα. Το τίμημα της ΔΠ την καθιστά ασύμφορη για τους μετόχους, καθώς η Τρ. Πειραιώς προσφέρει μόλις €4,57 για κάθε μετοχή της ΜΡΒ. Παρά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων δύο ημερών, η μετοχή της ΜΡΒ έκλεισε χθες στα €8, δηλαδή 43% ψηλότερα από την προσφορά της Τρ. Πειραιώς.

Μετά την απόφαση της κυπριακής εποπτικής αρχής, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων. Από πλευράς ΜΡΒ, εξετάζονται όλα τα σενάρια χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει αν θα γίνει σεβαστή ή όχι η απόφαση της Επιτροπής. Χαρακτηριστικό είναι και το «ουδέν σχόλιο» της διοίκησης της ΜΡΒ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η απόφαση συνέπεσε με τη θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ομίλου για την κερδοφορία τριετίας. Στην αναθεώρηση προέβηκε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΡΒ κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια conference call με αναλυτές. Τα κέρδη, ανέφερε, θα περιοριστούν στα €360 εκ., αντί €370 εκ. που είχαν αρχικά ανακοινωθεί, λόγω της μειωμένης συμμετοχής της ΜΡΒ στο κεφάλαιο της Εγνατία και της Marfin Financial Group. Τα κέρδη του 2008 και του 2009, όμως, θα είναι αρκετά ψηλότερα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο. Προβλέπεται να ανέλθουν στα €470 εκ. το 2008 και στα €600 εκ. το 2009, έναντι €440 εκ. και €510 εκ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι το 82% της κερδοφορίας της ΜΡΒ θα στηρίζεται σε επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Από πλευράς της Τρ. Πειραιώς, η απόκλιση της πρότασης της από την τρέχουσα τιμή της ΜΡΒ δίνει τροφή σε σενάρια για αναθεώρηση της πρότασης με ευνοϊκότερους όρους για τους μετόχους της ΜΡΒ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση.

Όσον αφορά την Τρ. Κύπρου η διοίκηση της φέρεται να μελετά τα επόμενα βήματα. Με όπλο το διαφαινόμενο «πάγωμα» της επιθετικής, όπως κρίθηκε, ΔΠ της ΜΡΒ, η Τρ. Κύπρου εξετάζει τρόπους αμύνης. Η κυπριακή τράπεζα θα ανακοινώσει στο τέλος Ιανουαρίου τους νέους στόχους τριετίας, θέτοντας τον πήχη της κερδοφορίας πιο ψηλά από τα φετινά £160 εκ. κερδών που προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει.