You are here

Πλάνα για κορωνοϊό ζητά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς

06/03/2020 14:47

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ασθένεια του κοροναϊού (COVID-19) και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στις δραστηριότητες της, καλώντας τις επιχειρήσεις να καταρτίσουν σχετικά πλάνα.

Με εγκύκλιο της η επιτροπή αναμένει ότι εταιρείες θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμάσουν και να ελαχιστοποιήσουν πιθανές επιχειρηματικές διαταραχές προσδιορίζοντας κινδύνους βασικών λειτουργιών.

Τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

-Οι ρυθμιζόμενες οντότητες θα πρέπει να σχεδιάζουν ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου κλπ.

-Προσδιορισμός τυχόν έκτακτων μέτρων που θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της ασθένειας, αν είναι απαραίτητο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό ή την ακύρωση κοινωνικών και δημόσιων συγκεντρώσεων όπως σεμινάρια, συνέδρια, ή που απαιτούν καραντίνα προσωπικού σε περίπτωση που ταξιδεύουν σε πληγείσες χώρες κλπ.

-Δημιουργία εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας για τους υπαλλήλους, τους πελάτες ή και τους παρόχους υπηρεσιών και εξέταση εάν αυτές οι επιλογές θα είναι ανενόχλητες στο χειρότερο σενάριο.

- Εάν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι εκτιμήσεις, σε περίπτωση εμφάνισης του ιού στην Κύπρο, σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που δεν θα χρειαστεί να πάνε στο γραφείο για εργασία (π.χ. 20%) και το χρονικό διάστημα που τα άτομα αυτά μπορεί να εργάζονται από το σπίτι χωρίς να διαταράσσονται οι εργασίες της επιχείρησης (π.χ. 1 έως 3 εβδομάδες).

Η επιτροπή ζητά από τις ρυθμιζόμενες οντότητες να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους έχουν πρόσβαση στις τεχνολογικές υποδομές της εταιρείας που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους εντός της επιχείρησης ή και ότι παρέχονται πρόσθετα συστήματα ή επιλογές για κρίσιμες λειτουργίες.

Η ΕΚ αναμένει όπως όλοι οι εκδότες αξιολογήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις, καθώς επίσης τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που ενδεχομένως να προκύπτουν από την πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού, στις επιχειρήσεις/δραστηριότητες τους και προβούν σε σχετική ανακοίνωση άμεσα.

Της Γεωργίας Χαννή