You are here

Από το «κόσκινο» της ΕΚ τα βιβλία της Woolworth

02/06/2004 08:46

· Άρχισε χθες η έρευνα της Κεφαλαιαγοράς για τη διαγραφή των £10 εκ. από τα αποθέματα της εισηγμένης


Αποφασισμένη να κάνει «φύλλο και φτερό» τα βιβλία των οικονομικών καταστάσεων μιας εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταιρειών του τόπου, της Woolworth, φέρεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να ξεκαθαρίσει κατά πόσον υπήρξαν ή όχι, παραβάσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαγραφή ποσού ύψους £10 εκ. από τα αποθέματα της εισηγμένης στο ΧΑΚ εταιρείας. Η έρευνα, όπως δήλωσε στη StockWatch ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάριος Κληρίδης, ξεκίνησε χθες, ωστόσο, υπογράμμισε, η έρευνα από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη παρατυπίας, αλλά λαμβάνεται ως μέτρο για την προστασία του επενδυτή.

Κληθείς από τη StockWatch να σχολιάσει την απαντητική ανακοίνωση της Woolworth, σύμφωνα με την οποία η μη ορθή παρουσίαση διαχείρισης των αποθεμάτων στους λογαριασμούς της, οφείλεται στο νέο λογισμικό της σύστημα και τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν, ο Μάριος Κληρίδης περιορίστηκε να τονίσει στα όσα ανέφερε επί της έρευνας η ανακοίνωση της ΕΚ.

Στη λακωνική δήλωσή του, ο Πρόεδρος της εποπτικής Αρχής της Κεφαλαιαγοράς τονίζει πως η ανακοίνωση της ΕΚ είναι ξεκάθαρη: «Λένε», είπε ο κ. Κληρίδης, «ότι για χρόνια είχαν περισσότερα αποθέματα απ’ ότι πραγματικά είχαν. Και ουσιαστικά (περισσότερα) από τα κέρδη που έλεγαν ότι είχαν». Μάλιστα, ο κ. Κληρίδης επικαλέστηκε δημοσίευμα σε καθημερινή εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο αν η διαγραφή των κεφαλαίων αυτών γινόταν σε ετήσια βάση, τότε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Woolworth δεν θα είχε κέρδη.

Η έρευνα, όπως αρχικά εκτιμά ο κ. Κληρίδης, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών περίπου μηνών, και μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων θα είναι σε θέση να εκτιμήσει για την επιβολή ή όχι κυρώσεων στην εταιρεία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, μετά από μελέτη των αποτελεσμάτων της Woolworth, ανακάλυψε ότι ενώ μέχρι το εξάμηνο του 2003 το ύψος των αποθεμάτων ανερχόταν σε £25 εκ., αμέσως μετά μειώθηκε στα £15 εκ. Για την έρευνα στους λογαριασμούς της εταιρείας, διορίστηκαν ως ερευνώντες λειτουργοί από τον Ελεγκτικό Οίκο Deloitte & Touche και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η έρευνα από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη παρατυπίας, αλλά λαμβάνεται ως μέτρο για την προστασία του επενδυτή.

Από την πλευρά της, η Woolworth, μετά την απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει σε έρευνα, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της, πως για το θέμα των αποθεμάτων «έχουν δοθεί αρκετές επεξηγήσεις με πλήρη διαφάνεια στους λογαριασμούς της εταιρείας για το 2003, οι οποίοι κυκλοφόρησαν εδώ και αρκετό καιρό. Για την εταιρεία δεν υπάρχει θέμα ούτε έγινε οποιαδήποτε παρατυπία από μέρους της».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως Woolworth έχει διαθέσει όλα τα εμπορικά της αποθέματα στην ιδιωτική εταιρεία Ermes Department Stores με ισχύ από 31 Δεκεμβρίου 2002. Υπενθυμίζεται ότι η αναδιοργάνωση του συγκροτήματος Woolworth με το διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων από τις επενδυτικές και τις κτηματικές ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη