You are here

ΕΚ: Καμπάνα €100 χιλ. στην ASP

20/04/2010 15:21
Στην επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €100 χιλ. στην εταιρεία Advantage Capital (πρώην Aspis Holdings), προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τη μη παραχώρηση στοιχείων στην Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 2010, αποφάσισε την επιβολή του προστίμου στην εταιρεία για παράβαση του άρθρου 32(3) του περί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Νόμου του 2009 καθότι δεν συμμορφώθηκε με αίτημα συλλογής πληροφοριών των ερευνώντων λειτουργών της και συγκεκριμένα δεν υπέβαλε στους ερευνώντες λειτουργούς στοιχεία τα οποία της ζητήθηκαν μέσα στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

Επιπρόσθετα η Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή και ημερήσιου προστίμου στην Εταιρία ύψους €800, για κάθε ημέρα συνέχισης της παράλειψης προς συμμόρφωση με το αίτημα συλλογής πληροφοριών των ερευνώντων λειτουργών, με ισχύ από 15 Απριλίου 2010.

Για τη λήψη της απόφασης η Επιτροπή έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μέγιστη διοικητική κύρωση που προέβλεψε για παράβαση του άρθρου 32 του Νόμου, στο άρθρο 32(5) του ιδίου Νόμου, ήτοι, μέχρι €350.000 ή/και ημερήσιο πρόστιμο μέχρι €850.

Ακόμη λήφθηκε υπόψη, η σημασία που αποδίδεται στη διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης των δια νόμου προβλεπόμενων εποπτικών και ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, μεταξύ αυτών, και της διεξαγωγής ερευνών η οποία δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται.

Επίσης, η ΕΚ επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδεται στην έγκυρη, ακριβή και πλήρη παροχή πληροφοριών προς την Επιτροπή αφού η παράλειψη υποβολής στοιχείων πλήττει καίρια την ικανότητα της Επιτροπής να διεξάγει έρευνες απαραίτητες για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς και της προστασίας των επενδυτών.

Ακόμη, η ΕΚ έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με σημαντική παρουσία στην Κυπριακή αγορά και αναμένετο από αυτήν να επιδείξει καλή συνεργασία και άμεση ανταπόκριση απέναντι στην εποπτική της Αρχή. Τέλος, λήφθηκε υπόψη η σοβαρότητα και η ανάγκη απόκτησης, των αιτηθέντων πληροφοριών για σκοπούς διεξαγωγής/ολοκλήρωσης της υπό διερεύνηση υπόθεσης της Επιτροπής.