You are here

Η ΕΚ δικαιώθηκε για πρόστιμο στην Εξέλιξη

06/06/2006 08:43
• Παραμερισμός πρωτόδικης απόφασης Ανωτάτου Δικαστηρίου

Με ανακοίνωση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) τονίζει ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να παραμερίσει την πρωτόδικη απόφαση με την οποία ακύρωνε το πρόστιμο ύψους £5,000 που επιβλήθηκε στην Εξέλιξη Επενδυτική Λτδ από την ΕΚ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης ήταν ότι η Επιτροπή πρέπει να αιτιολογεί το ύψος των προστίμων που επιβάλλει και επιπλέον έπρεπε να δώσει την ευκαιρία στους αιτητές να ακουστούν μετά που κρίθηκαν ένοχοι, (για σκοπούς καθορισμού/μετριασμού του προστίμου).

Όπως επισημαίνεται από την ΕΚ, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αναθεωρητική Έφεση αποφάσισε ότι όπως φαίνεται από το λεκτικό, η απόφαση της Επιτροπής ήταν δεόντως αιτιολογημένη. Περαιτέρω, στο θέμα του μετριασμού, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή προβλέπεται στο Άρθρο 39 του Νόμου της Επιτροπής που προνοεί καθαρά πως θα διεξάγεται η διαδικασία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία αυτή αντιδιαστέλλεται από την ποινική όπου η αυστηρή τήρηση των προδιαγεγραμμένων τύπων αποτελεί στις πλείστες περιπτώσεις προϋπόθεση νομιμότητας της διαδικασίας. Οι παραστάσεις των προσώπων ενώπιον της Επιτροπής υποβάλλονται συνολικά και καλύπτουν σφαιρικά όλα τα θέματα προς εξέταση.

«Ο κατατεμαχισμός της διαδικασίας και η διεξαγωγή της σε πολλά στάδια δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, αφού η δίκαιη διεξαγωγή της επιτυγχάνεται με τον τρόπο που καθορίζει ο νόμος και που ακολούθησε η εφεσείουσα χωρίς να προκύψει δυσμενής επηρεασμός των εφεσιβλήτων», καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΕΚ.

Του Σωκράτη Ιωακείμ