You are here

Η ΕΚ «έπιασε» μια ντουζίνα ΚΕΠΕΥ

03/11/2021 07:29

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ανακάλεσε, ανέστειλε ή παρέτεινε την αναστολή αδειών λειτουργίας κυπριακών εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) για διάφορους λόγους, σε 15 περιπτώσεις το 2021. Σε άλλες τρεις περιπτώσεις η ΕΚΚ ανακάλεσε αποφάσεις της για αναστολή άδειας ΚΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΚΚ οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της, οι 15 αποφάσεις ανάκλησης, αναστολής ή παράτασης αναστολής άδειας λειτουργίας ΚΕΠΕΥ, αφορούν 12 εταιρείες.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις που λήφθηκαν και ανακοινώθηκαν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2021, η ΕΚΚ ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας ΚΕΠΕΥ σε 8 περιπτώσεις, ανέστειλε άδεια λειτουργίας ΚΕΠΕΥ σε 4 περιπτώσεις και παρέτεινε την αναστολή άδειας λειτουργίας ΚΕΠΕΥ σε 3 περιπτώσεις που αφορούσαν την ίδια εταιρεία, της οποίας η άδεια αναστάληκε τον Ιούλιο 2021.

Με βάση την αιτιολόγηση των αποφάσεων που δημοσιεύει η ΕΚΚ, σε πέντε από τις οκτώ περιπτώσεις ανάκλησης άδειας από τις αρχές του έτους, η απόφαση ήταν αποτέλεσμα του ότι οι εταιρείες παραιτήθηκαν ρητώς της άδειάς τους.

Ως εκ τούτου, μόνο σε τρεις περιπτώσεις, περιγράφονται λόγοι ανάκλησης άδειας ΚΕΠΕΥ που έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση των εταιρειών με τη νομοθεσία.

Σε αναστολή η άδεια τριών ΚΕΠΕΥ

Σε ότι αφορά τις αποφάσεις της ΕΕ για αναστολή αδειών λειτουργίας ΚΕΠΕΥ, σήμερα βρίσκονται σε ισχύ αποφάσεις αναστολής άδειας για τρεις ΚΕΠΕΥ, στις οποίες η ΕΚΚ έχει δώσει προθεσμία για τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία. Ταυτόχρονα, η αναστολή μιας άδειας, έχει ήδη ανακληθεί μετά από συμμόρφωση της εταιρείας.

Οι αποφάσεις αναστολής των αδειών ΚΕΠΕΥ που λήφθηκαν μέχρι στιγμής το 2021, είχαν ως βάση τη διαπίστωση παραβιάσεων της νομοθεσίας, μεταξύ άλλων, σε ότι αφορά την παροχή εργασιών που δεν αναφέρονται στην άδεια λειτουργίας τους και τη μη συμμόρφωση με τους όρους χορήγησης άδειας λειτουργίας που τίθενται σε σχέση με την καταλληλότητα μελών διοικητικού συμβουλίου ή μετόχου και τις οργανωτικές απαιτήσεις του νόμου.

Η ΕΚΚ σημειώνει ότι οι παραβιάσεις που εντοπίζονται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, προκαλούν ανησυχίες και κίνδυνο σχετικά με την προστασία των πελατών της εταιρείας ή/και ενέχουν απειλή για την εύρυθμη λειτουργία και ακεραιότητα της αγοράς.

Εξηγήσεις για αναστολή αδειών ΚΕΠΕΥ

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΚΚ παρείχε διευκρινίσεις σε σχέση με την αναστολή αδειών ΚΕΠΕΥ και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απολύσεις μέχρι και χιλιάδων εργαζομένων, παρέχοντας στοιχεία σχετικά με τον αριθμό εργαζομένων στις ΚΕΠΕΥ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 225 ΚΕΠΕΥ τέλος του 2019 ήταν 4.914 άτομα. Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 228 ΚΕΠΕΥ τέλος του 2020 ήταν 5.408 άτομα, ενώ, στο τέλος Ιουνίου 2021, ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε 233 ΚΕΠΕΥ ήταν 5.895 άτομα.

Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναφορικά με την αναστολή των δραστηριοτήτων των εργασιών δύο εποπτευόμενων οντοτήτων της, η ΕΚΚ σημειώνει επίσης, ότι στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου και των αρμοδιοτήτων της διενεργεί ελέγχους σε οντότητες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της για τη διασφάλιση της συμμόρφωσής τους με το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει.

«Εκεί όπου εντοπίζονται παρανομίες, η ΕΚΚ προχωρεί στις δέουσες ενέργειες και λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων των επενδυτών και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και ακεραιότητας της αγοράς», επισημαίνει.

Παράλληλα, η ΕΚΚ τόνισε πως οποιεσδήποτε οντότητες παρουσιάζονται ως ΕΠΕΥ και προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες χωρίς να έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την ΕΚΚ ή αρμόδια εποπτική Αρχή άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ, η οποία έχει προς τούτο ειδοποιήσει την ΕΚΚ, παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία και υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις.

Της Μαρίας Χαμπή