You are here

Καμπάνα £50 χιλ. για τα «χαμένα αποθέματα»

07/07/2005 19:52

·Παραπλάνησε η Woolworth

·Παραπομπή PWC στον ΣΕΛΚ

·FWW: Άδικο και αδικαιολόγητο το πρόστιμο


Ένα από τα ψηλότερα πρόστιμα επέλεξε να επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Woolworth για την πλασματική εικόνα που παρουσίασαν οι εξαμηνιαίες οικονομικές της καταστάσεις το 2003. Μετά από έρευνα δεκατριών και πλέον μηνών, η Επιτροπή έκρινε πως οι εν λόγω καταστάσεις ήταν παραπλανητικές γιατί η εταιρεία δεν προέβηκε σε «σημαντική πρόβλεψη για απώλειες, βραδυκίνητα και παλαιωμένα αποθέματα». Η εποπτική αρχή αποφάσισε παράλληλα να παραπέμψει τους PricewaterhouseCoopers στο Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) για διερεύνηση τυχόν ευθυνών τους στον έλεγχο των αποτελεσμάτων της Woolworth το 2002.

Ιστορία χαμένων αποθεμάτων

Στους ελεγμένους λογαριασμούς του 2003 η Επιτροπή διέγνωσε μείωση των αποθεμάτων της εταιρείας κατά £9,5 εκ. περίπου. Η εταιρεία απέδωσε την απώλεια στα προβλήματα που παρουσίασε το λογισμικό διαχείρισης αποθεμάτων που χρησιμοποιούσε.

Τον Μάιο του 2004 η εποπτική αρχή διόρισε ως ερευνώντες λειτουργούς την Deloitte & Touché και λειτουργούς της Επιτροπής για να διερευνήσουν τυχόν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τη Woolworth.

Μετά από παρέλευση δεκατριών μηνών, η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους £50 χιλιάδων στην εταιρεία (όχι στους συμβούλους της) γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους επενδυτές για τις πιθανές απώλειες από τα προβλήματα που παρουσίασε το λογισμικό αλλά και από «βραδυκίνητα και παλαιωμένα αποθέματα». Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Woolworth παραβίασε το Άρθρο 68 των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων.

Το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή είναι £100 χιλιάδες.

Πότε έλαβαν γνώση της απώλειας;

Η Κεφαλαιαγορά έκρινε πως η εταιρεία έλαβε γνώση της πιθανής διαφοροποίησης των αποθεμάτων πριν την ετοιμασία των μη ελεγμένων εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων τον Αύγουστο του 2003, και όχι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όπως υποστηρίζει η ίδια. Οι ερευνώντες λειτουργοί θεώρησαν πως για την απογραφή των αποθεμάτων χρειάζονται αρκετοί μήνες. Η εποπτική αρχή υποστηρίζει, επομένως, πως ακόμα και αν η εταιρεία έλαβε πλήρη γνώση των προβλημάτων τον Οκτώβριο, η πιθανή ύπαρξη τους διαφάνηκε πολύ ενωρίτερα και πως η Woolworth όφειλε να τα αναφέρει στα εξαμηνιαία του 2003.

Woolworth: Άδικο και αδικαιολόγητο το πρόστιμο

Παρά την απόφαση της Επιτροπής, πάντως, η εταιρεία επιμένει πως «υπήρξε πλήρης διαφάνεια και, όταν προέκυψε αυτό το τεχνικό λάθος, προέβη αμέσως σε όλες τις σχετικές ενέργειες που απαιτούνται από το Νόμο». Κρίνει ως «άδικο και μη δικαιολογημένο» το διοικητικό πρόστιμο και μελετά την πιθανότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Στον ΣΕΛΚ οι PWC

Πέραν της επιβολής προστίμου, η Επιτροπή απεφάσισε να παραπέμψει τους ελεγκτές της εταιρείας PricewaterhouseCoopers στον ΣΕΛΚ για «διερεύνηση τυχόν ευθυνών τους ή μη» για τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του 2002. Η επιτροπή απεφάσισε να αφήσει το ΣΕΛΚ να κρίνει αν οι ελεγκτικές διαδικασίες που ακολούθησαν οι PWC συνάδουν με τα ελεγκτικά πρότυπα. Είναι η δεύτερη φορά που η εποπτική αρχή ανακοινώνει παραπομπή ελεγκτών στον ΣΕΛΚ.

Οι PWC ενημερώθηκαν σήμερα για την απόφαση της Επιτροπής. Δηλώνουν πως συνεργάστηκαν πλήρως με την Επιτροπή, όταν τους ζητήθηκε. Θεωρούν πως η διαδικασία παραπομπής στον ΣΕΛΚ έχει σκοπό να εξετάσει βαθμό συμβατότητάς τέτοιων θεμάτων με τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα.

Του Αντώνη Α. Έλληνα