You are here

Βελτιώσεις και αδυναμίες σε επιτόπιους ελέγχους ΚΕΠΕΥ

31/10/2019 18:10

Καλές πρακτικές αλλά και αδυναμίες κατέγραψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, σε επιτόπιους ελέγχους που διενήργησε σε 11 Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) και τις καλεί όλες να διερευνήσουν κατά πόσο συμμορφώνονται με τις  υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν όπου χρειάζεται σε διορθωτικά μέτρα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική Εγκύκλιο (Αρ. Εγκυκλίου: C343) που εξέδωσε η Επιτροπή στις 25 Οκτωβρίου αναφορικά με τον θεματικό έλεγχο στον οποίο προέβη, το δείγμα του ελέγχου αποτελείτο από 11 ΚΕΠΕΥ που πρόσφεραν κυρίως χρηματοοικονομικές συμβάσεις επί διαφορών (CFDs) και βασιζόταν στο μέγεθος και τον κίνδυνό τους.
 
«Παρόλο που οι συγκεκριμένες ΚΕΠΕΥ έχουν λάβει μέτρα για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη βέλτιστη εκτέλεση εντολών, ο έλεγχος ανέδειξε αδυναμίες, τις οποίες η ΕΚΚ υποδεικνύει σε όλες τις ΚΕΠΕΥ, ζητώντας από αυτές να διερευνήσουν κατά πόσο συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη βέλτιστη εκτέλεση εντολών και όπου χρειάζεται, να προχωρήσουν σε διορθωτικά μέτρα», σημειώνεται.
 
Στις καλές πρακτικές καταγράφεται η παρακολούθηση του τόπου εκτέλεσης των εντολών (execution venue) στη βάση αντικειμενικών και επαρκώς σταθμισμένων κριτηρίων και την χρήση της τεχνολογίας και εξειδικευμένων λογισμικών για την παρακολούθηση του δίκαιου χαρακτήρα της τιμής που προτείνεται στον πελάτη, συγκρίνοντας με παρεμφερή ή συγκρίσιμα προϊόντα σε πραγματικό χρόνο.

Τα σχετικά λογισμικά που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί περιλαμβάνουν επίσης και τον έλεγχο της διολίσθησης της τιμής των εντολών (‘price slippage’) στη βάση του αριθμού συναλλαγών, του όγκου (i.e. pips) και της αξίας των συναλλαγών, ανά τύπο εντολής.  

Οι αδυναμίες που έχει εντοπίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορούν τον καταρτισμό και την εφαρμογή της πολιτικής εκτέλεσης εντολών των ΚΕΠΕΥ, η οποία τους επιτρέπει να επιτυγχάνουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τις εντολές των πελατών τους, την πληροφόρηση που παρέχεται στους πελάτες, η οποία περιλαμβάνεται στην ΠΕΕ και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των ρυθμίσεων και της πολιτικής που ακολουθούν οι ΚΕΠΕΥ ως προς την εκτέλεση εντολών, ώστε να εντοπίζουν και, όπου κρίνεται σκόπιμο, να διορθώνουν τυχόν ανεπάρκειες.  

Αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει σε αποστολή σχετικών επιστολών προς εταιρείες του δείγματος, ζητώντας τους να προχωρήσουν αμέσως στη λήψη διορθωτικών μέτρων σε σχέση με τις αδυναμίες που εντόπισε, στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.