You are here

Πληροφοριακό κομφούζιο λόγω ΕΚ

28/08/2003 00:32
Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε για τα profit warnings και οι εξελίξεις έρχονται δυστυχώς να ενισχύσουν τις ανησυχίες που εκφράζουμε κατά καιρούς για την ασάφεια και την ελαστικότητα των κανονισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Χθες η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε μείωση κερδών μετά τη φορολογία της τάξεως του 19%, και προ τη φορολογία της τάξεως του 35%, σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο. Η Τράπεζα δεν εξέδωσε καμία προειδοποίηση ότι τα κέρδη της θα ήταν μειωμένα. Όφειλε να το είχε πράξει;

Η οδηγία της Κεφαλαιαγοράς ημερομηνίας 12 Απριλίου 2002 αναφέρει ότι οι εταιρείες πρέπει να εκδίδουν προειδοποίηση όταν έχουν «ουσιαστική απόκλιση» κέρδους ή ζημιάς «από τα τελευταία δημοσιοποιηθέντα αποτελέσματα». Τι ποσοστό αποτελεί όμως «ουσιαστική απόκλιση»; Και ποια είναι η βάση σύγκρισης; Πρέπει να συγκρίνονται τα κέρδη πριν ή μετά τη φορολογία; Και πρέπει να συγκρίνονται με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή με την σχετική αυξομείωση από την τελευταία ανακοίνωση κερδών;

Με βάση το τελευταίο, που είναι και το ποιο επιεικές σενάριο για τις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου που απορρέουν από τον εν λόγω κανονισμό, η μείωση των προ φόρων κερδών έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου ήταν 17.5% το πρώτο τρίμηνο και 35% το πρώτο εξάμηνο. Τα μετά φόρων κέρδη σε σχέση με πέρσι είχαν μείωση 24.6% το τρίμηνο και 19% το εξάμηνο. Έπρεπε, λοιπόν, να δοθεί profit warning ή όχι;

Δυστυχώς η οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν διευκρινίζει τη βάση σύγκρισης και η μεγάλη επιείκεια που επέδειξε στο παρελθόν για το θέμα αυτό, φαίνεται να δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Αντί δηλαδή να υπάρχει ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση από τις εταιρείες για τα αποτελέσματα τους, υπάρχει παντελής έλλειψη ενημέρωσης και ανεπαρκής πληροφόρηση πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ενώ δηλαδή η Κεφαλαιαγορά προσπαθεί να ενθαρρύνει την ροή πληροφοριών για τα αποτελέσματα, στην ουσία την αποτρέπει με την ασάφεια της οδηγίας που υπάρχει.

Χαρακτηριστική της ασάφειας και η σχετική σύγχυση που δημιουργήθηκε χθες όταν ρωτήσαμε αξιωματούχους της Τράπεζας εάν θεωρούν ότι έπρεπε να εκδώσουν προειδοποίηση. Άρχισαν να συγκρίνουν τα οργανικά κέρδη πρώτου τριμήνου, ύστερα τα κέρδη μετά την φορολογία, για να καταλήξουν σε σύγκριση απόλυτων αριθμών. Δεν φταίνε οι άνθρωποι. Η οδηγία είναι τόσο ασαφής που ακόμα και η ίδια η Κεφαλαιαγορά δεν θα μπορούσε να δώσει απάντηση.

Ας αφήσουμε όμως το γράμμα και ας δούμε και το πνεύμα της οδηγίας. Εάν το πνεύμα είναι η διάχυση πληροφόρησης για τα αποτελέσματα, τι θα στοίχιζε στην Τράπεζα εάν προειδοποιούσε τον Μάιο ότι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά; Όχι πολλά, εάν όλες οι εταιρείες έπρατταν το ίδιο. Κάπου εδώ όμως είναι και οι ευθύνες της Επιτροπής: εάν η οδηγία ήταν σαφής και εάν εφαρμοζόταν με λιγότερη επιείκεια, τότε όλοι θα ένιωθαν την ανάγκη να ακολουθήσουν το πνεύμα της οδηγίας, ακόμα και αν δεν είχαν την παραμικρή απόκλιση από προηγούμενα αποτελέσματα. Ως έχει, η οδηγία μάλλον δημιουργεί αντικίνητρα για ορθή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Στο τέλος της ημέρας, η ασάφεια και η επιείκεια της Κεφαλαιαγοράς στο συγκεκριμένο θέμα, επιβαρύνουν αυτούς που η Επιτροπή οφείλει να προστατέψει, τους επενδυτές. Κρίμα, γιατί η Επιτροπή έχει κάνει τόσο σημαντικά βήματα σε άλλους τομείς.

Του Αντώνη Α. Έλληνα