You are here

Δεκαοκτώ αιτήσεις για crypto ενώπιον ΕΚ

17/08/2022 11:01

Συνολικά 18 αιτήσεις από Παρόχους Κρυπτοπεριουσιακών Στοιχείων υποβλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενώ από αυτές, έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 2 εταιρειών.

Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν είναι των εταιρειών Just2Trade Online Ltd και RT Digital Securities Cyprus Ltd (Revolut), οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών Κρυπτοπεριουσιακών Στοιχείων (Crypto Assets Services Providers).

Σε δήλώση του ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρει ότι η ΕΚΚ είναι η αρμόδια εποπτική Αρχή για τους Παρόχους Κρυπτοπεριουσιακών Στοιχείων, τους οποίους εποπτεύει μόνο σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους σε θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Επίσης, επισημαίνει, η ΕΚΚ διατηρεί στην ιστοσελίδα της και Μητρώο Παρόχων Κρυπτοπεριουσιακών Στοιχείων που είναι εγγεγραμμένοι σε Μητρώα άλλων ευρωπαϊκών εθνικών εποπτικών Αρχών και έχουν ζητήσει να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη, η ΕΚΚ ενέκρινε το αίτημα 5 εταιρειών BTCBIT OÜ (Εσθονία), BTCBIT sp. z o.o. Πολωνία), Dream Finance OU(Εσθονία), Foris Dax MT Limited(Μάλτα) και Teroxx Worldwide OU (Εσθονία).

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι στο παρόν στάδιο δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής ή προστασίας, καθώς τα κρυπτοστοιχεία και τα συναφή προϊόντα και υπηρεσίες δεν εμπίπτουν στο υφιστάμενο πεδίο προστασίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», τονίζει ο κ. Θεοχαρίδης.

Πρόσφατα η ΕΚΚ συμμετείχε στην κοινή εκστρατεία των ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα που αφορούσε σειρά προειδοποιήσεων στους καταναλωτές για τους κινδύνους των κρυπτοστοιχείων, «ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η εκστρατεία της ΕΚΚ με απώτερο στόχο την ενημέρωση και προστασία των επενδυτών», επισημαίνει ο κ. Θεοχαρίδης.

Γ.Χ.