You are here

EKK: Αδυναμίες στις επιθεωρήσεις για ξέπλυμα

28/04/2021 07:35

Αδυναμίες και ανεπάρκειες εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με την τήρηση του πλαισίου πρόληψης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2019-2020, η ΕΚΚ διενήργησε επιτόπιες επιθεωρήσεις στους ρυθμιζόμενους φορείς για αξιολόγηση της συμμόρφωσης τους με το νόμο για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τρομοκρατίας και τη σχετική οδηγία.

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιό της η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, παρά το ότι διαπιστώθηκαν καλές πρακτικές από τις ρυθμιζόμενες οντότητες, εντοπίστηκαν και αδυναμίες αλλά και ανεπάρκειες.

Ανεπαρκής δέουσα επιμέλεια

Μία από τις κύριες αδυναμίες που εντοπίστηκαν αφορά στο μέτρο δέουσα επιμέλειας των πελατών.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό προφίλ των πελατών, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν ήταν πλήρες.

Ειδικά, πληροφορίες όπως το μέγεθος και η πηγή εισοδήματος, ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών, η πηγή χρημάτων και το μέγεθος του πλούτου δεν τεκμηριώνονταν πάντα, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική παρακολούθηση και αυξάνοντας έτσι την ευπάθεια των ρυθμιζόμενων οντοτήτων που χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς.

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν αδυναμίες στις διαδικασίες επαλήθευσης των δεδομένων και των πληροφοριών πελατών, συμβάλλοντας στη φτωχή ανάπτυξη του οικονομικού προφίλ πελατών.

Αυτό περιλαμβάνει ανεπαρκή μέτρα για την επαλήθευση του μεγέθους του εισοδήματος και την πηγή των κεφαλαίων και του πλούτου των πελατών.

Αριθμός  ρυθμιζόμενων οντοτήτων βρέθηκε ότι δεν είχε επαρκείς ή και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες των πελατών.

Επιπρόσθετα, σε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρήθηκε ότι οι αξιολογήσεις κινδύνου δεν επανεξετάστηκαν για να αξιολογηθεί εάν χρειάζονταν προσαρμογή κατά τις επόμενες αλλαγές του προφίλ κινδύνου πελατών.

Καλές πρακτικές

Στις καλές πρακτικές περιλαμβάνονται μέτρα και επαρκείς πόροι που διατίθενται για τη διατήρηση αρχείων για έλεγχο και για την εφαρμογή διαδικασιών για συνεχή έλεγχο κυρώσεων εναντίον νέων ή ενημερωμένων καταλόγων τρομοκρατών και κυρώσεων.

Επίσης, στις καλές πρακτικές περιλαμβάνεται η αξιολόγηση κινδύνου για τα μέτρα πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυξημένος και συνεχής έλεγχος για τις επιχειρηματικές σχέσεις πελατών, με αποτέλεσμα τη μείωση των επικίνδυνων πελατών, αυξημένη επιμόρφωση προσωπικού και τήρηση των εσωτερικών διαδικασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις κανονιστικές υποχρεώσεις.

Στα θετικά είναι και το γεγονός ότι τα αρχεία ταυτοποίησης πελατών και δεδομένων συναλλαγών και πληροφοριών ανακτώνται γρήγορα και χωρίς καθυστέρηση.

«Οι ρυθμιζόμενες οντότητες πρέπει να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες για την αποτροπή εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι επαρκείς.

Οι συνέπειες της μη διαχείρισης κινδύνων είναι σοβαρές και προκαλούν ζημιά όχι μόνο στις ρυθμιζόμενες οντότητες, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ολόκληρο», τονίζει η κ. Καλογήρου.

Της Γεωργίας Χαννή