You are here

ΚΤ: «Εκπτώσεις τέλος» σε Τράπεζες, Ασφάλειες, Επενδυτικές

09/01/2003 14:06
Χριστοδούλου: Προειδοποιεί ότι έχουν δύο χρόνια για να ξεπεράσουν τα προβλήματα λόγω ΧΑΚ

Τι λένε επίσης Μάριος Κληρίδης και Βικτόρια Νάταρ


Το σαφές προειδοποιητικό μήνυμα ότι η περίοδος των «εκπτώσεων» έχει περάσει ανεπιστρεπτί, απηύθυνε προς τις ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρίες, αλλά κυρίως προς τις Τράπεζες, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Μιλώντας στο περιθώριο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για το Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΚΤ, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Εφόρου Ασφαλίσεων, και οι τρεις επικεφαλείς εποπτεύοντες του χρηματοοικονομικού μας συστήματος αποκάλυψαν με κάποιες λεπτομέρειες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος. Δόθηκε ήδη η ευκαιρία, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, και στους τρεις μας, χωριστά, να δώσουμε το αίσθημα των δυσχερειών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται (σήμερα) ως απότοκο της κρίσης που αντιμετώπισε το ΧΑΚ το 1999 –2000.

«Έχουν πάρει το μήνυμα και οι τράπεζες και οι ασφάλειες και οι ΕΠΕΥ ότι η περίοδος των εκπτώσεων έχει παρέλθει. Έχουν πάρει το μήνυμα ότι εννοούμε αυτό που τους λέμε και έχουν πάρει το μήνυμα ότι οφείλουν να πάρουν τα μέτρα που τους λέμε για να μπορέσει να υπάρξει η ανάκαμψη και εξυγίανση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΚΤ.

Ειδικότερα για τις τράπεζες, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο» το γεγονός ότι εγκαινίασε διάλογο με τους Διοικητές των τραπεζών, αποκαλύπτοντας ότι ήδη είχε δύο συναντήσεις με όλους μαζί, αλλά και με έκαστη τράπεζα χωριστά και συζήτησαν τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν για: α) την κεφαλαιουχική τους βάση β) τον δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας γ) τις επισφάλειες των υφιστάμενων δανείων δ) τα πιστωτικά τους ανοίγματα κ.ο.κ.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι εντός της επόμενης διετίας, θα πρέπει οι τράπεζες να ξεπεράσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος που έχει καταρτιστεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος προσωπικά, πρόσθεσε με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων. Γι αυτό και έχω δηλώσει προ ημερών ότι έχουν προβλήματα οι τράπεζες αλλά δεν είναι εκτός ελέγχου τα προβλήματα αυτά.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Διοικητής της ΚΤ «είναι γεγονός όμως ότι η ανάπτυξη και η ομαλή λειτουργία της οικονομίας μας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ενός υγιούς και ομαλά λειτουργώντος χρηματοοικονομικού τομέα», προσθέτοντας ότι η ΚΤ δεν ασκεί πιέσεις στις τράπεζες. «Όχι δεν τις πιέζουμε» είπε ο κ. Χριστοδούλου, «απλώς τις ωθούμε προς την κατεύθυνση που οφείλουν και από μόνες τους να ενεργήσουν, διότι οι τράπεζες στην πραγματικότητα είναι διαχειριστές των χρημάτων των μετόχων τους είτε του λαού. Και εφόσον τους τα εμπιστεύεται η Πολιτεία πρέπει να κάνουν την πλέον λελογισμένη και υπεύθυνη διαχείριση αυτών των χρημάτων».

Η δική μας ευθύνη, κατέληξε ο Διοικητής της ΚΤ, «είναι να διαπιστώνουμε ότι όντως αυτό πράττουν».

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚ, Μάριος Κληρίδης, επεσήμανε ότι με βάση τη νέα νομοθεσία περί ασφαλιστικών εταιριών, «πιθανότατα οι ασφαλιστικές εταιρίες να χρειάζονται να αυξήσουν το κεφάλαιο τους στο σύντομο μέλλον. Έχουμε συμφωνήσει με τον Διοικητή της ΚΤ και την Έφορο Ασφαλειών» αποκάλυψε με τη σειρά του ο Μάριος Κληρίδης, ότι αυτές οι αυξήσεις Κεφαλαίων που γίνονται για σκοπούς κεφαλαιουχικής επάρκειας, σταθερότητας του συστήματος θα έχουν προτεραιότητα στην εξέταση των ενημερωτικών δελτίων.

«Αυτό αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα συνεργασίας των τριών (εποπτικών) Αρχών για κρατήσουν το σύστημα υγιές», τόνισε ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς.

Έφορος Ασφαλειών

Η Βικτόρια Νάταρ, Έφορος Ασφαλειών, τόνισε ότι δεν είναι μυστικό, ότι ο ασφαλιστικός τομέας έχει και αυτός πληγεί πάρα πολύ από την κρίση του χρηματιστηρίου, διότι οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές. «Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να κρύψει το γεγονός ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα και υπάρχουν και (ασφαλιστικές) εταιρίες που οπωσδήποτε τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα και στον τομέα των επενδύσεων και των αποδόσεων των επενδύσεων που έκαναν στο ΧΑΚ» ανέφερε η κ. Νάταρ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη