You are here

«Νέα εποχή» στην εποπτεία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

09/01/2003 15:17
Συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΚΤ – ΕΚ – Εφ. Ασφαλειών
Κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών


Ως την απαρχή «μιας νέας εποχής» στο ζωτικότερο τομέα της οικονομικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και τη ρύθμιση και εποπτεία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του τόπου, χαρακτηρίζουν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που συνήψαν, οι Επικεφαλείς της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου (ΚΤ), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης και η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, Βικτόρια Νάταρ.

Στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου, συστάθηκε κοινή επιτροπή η οποία θα συνέρχεται μια φορά το μήνα και θα εξετάζει θέματα συντονισμού και ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, ενώ όπως διαβεβαίωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και οι τρεις, οι όποιες πληροφορίες θα αφορούν μόνο τα υπό εξέταση συγκεκριμένα θέματα και υποθέσεις και θα υπόκεινται «'σε αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποτελεσματικότερη δυνατή άσκηση των εποπτικών αρμοδιοτήτων και ευθυνών τους».

Κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, παρουσιάσθηκε στα ΜΜΕ το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε και υπογράφηκε μεταξύ των τριών πλευρών στις 29 Οκτωβρίου και τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2003. Ο Διοικητής της ΚΤ τόνισε ότι οι τρεις εποπτικές αρχές εγκαινιάζουν μια ουσιαστική και διαρκή συνεργασία έτσι ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική η εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα και με στόχο να διασφαλισθεί ένα υγιές, ισχυρό και βιώσιμο περιβάλλον των εποπτευόμενων, ιδρυμάτων, οργάνων, επιχειρήσεων και οργανισμών'.

Χαρακτήρισε μάλιστα, την συμφωνία με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ως κάτι που ίσως να είναι «πρωτόγνωρο διεθνώς» στον τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλ. «να έχουμε δύο αρχές, αντί μία και συγκεκριμένα την Κεντρική Τράπεζα που να εποπτεύει τις εμπορικές τράπεζες και ενδεχομένως το Συνεργατισμό που να εποπτεύει τα συνεργατικά ιδρύματα».

Με βάση το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, πρόσθεσε, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές θα
αλληνοενημερώνονται ακόμη και για το περιεχόμενο της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών που έχουν με εποπτικές αρχές άλλων κρατών, τονίζοντας ότι η «νέα κατάσταση πραγμάτων ικανοποιεί» κατά την έκφρασή του, την ουσιαστική πολιτική που προωθεί και η ΕΕ «για τη μεγαλύτερη δυνατή ομοιομορφία σε σχέση με τους ουσιαστικούς κανόνες και τη διαδικασία της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα σε κάθε χώρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι με το πρωτόκολλο που έχει υπογραφεί αλλά και με την άτυπη συνεργασία που υπήρχε μέχρι τώρα «έχει αποδεχθεί ότι ουδέν πρόβλημα συνεργασίας ή αρμοδιότητας υπάρχει αλλά αντίθετα έχουμε συμβάλει ήδη στην προάσπιση ζωτικών συμφερόντων του τόπου και του λαού».

Ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε ότι οι πληροφορίες που (θα) ανταλλάσσονται, περιλαμβάνουν στοιχεία απαραίτητα για τον έλεγχο, μεταξύ άλλων, της φερεγγυότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας, της συγκέντρωσης κινδύνων, της εξέλιξης των οικονομικών αποτελεσμάτων και της επάρκειας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και λογιστικής και διοικητικής οργάνωσης των ιδρυμάτων που τελούν υπό την εποπτεία των τριών αρμόδιων αρχών.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι μετά την έγκριση της σχετικής τροποποιητικής νομοθεσίας περί Συνεργατισμού από τη Βουλή, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το πρωτόκολλο να υιοθετηθεί και από την εποπτική αρχή των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ερωτηθείς για τα ισχύοντα στην Ευρώπη και αλλού, ο Διοικητής της ΚΤ, είπε ότι «διεθνώς υπάρχει είτε μια ενιαία ρυθμιστική αρχή που επιλαμβάνεται θεμάτων ρύθμισης και εποπτείας του τραπεζικού, ασφαλιστικού και του τομέα των επενδυτικών εταιρειών, είτε υπάρχουν για ιστορικούς λόγους τρεις ξεχωριστές αρχές που συντονίζονται με βάσει νομοθεσία ή πρωτοκόλλων».

Ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε μάλιστα, ότι στην ΕΕ αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός με το κατά πόσον θα υιοθετηθεί, ως κεκτημένο, μια ρυθμιστική αρχή ή διατήρηση των δύο και τριών αρχών με αναγκαστική συνεργασία ή κατά πόσον θα αφεθεί στην κάθε χώρα να αποφασίζει πόσες εποπτικές αρχές θα διαθέτει.

Μάριος Κληρίδης

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Stockwatch και αιτιολογώντας την ανάγκη για την σύναψη του Πρωτοκόλλου, ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικός: «Υπάρχει τρομερή ανάγκη συνεργασίας των τριών αρμόδιων αρχών» τόνισε, λόγω του γεγονότος, όπως εξήγησε, «ότι υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτουν και τράπεζες και το αντίθετο, καθώς επίσης λόγω των θεμάτων «ξεπλύματος βρώμικους χρήματος που μπορούν να γίνουν μέσω του χρηματιστηρίου, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών».

Βικτόρια Νάταρ

Η Έφορος Ασφαλειών Βικτόρια Νάταρ, ξεκαθάρισε ότι η ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των τριών αρχών, θα γίνεται βάσει της σχετικής νομοθεσίας που είναι, όπως είπε, εναρμονισιακή και πάνω σε εμπιστευτική βάση'', επισημαίνοντας ότι αποτελεί ''ποινικό αδίκημα» η διαρροή των πληροφοριών αυτών και η απώλεια της εμπιστευτικότητας τους.

Καταλήγοντας, η κ. Νάταρ ανέφερε ότι η συνεργασία είναι ''προς το συμφέρον του απλού πολίτη, διότι όπως σημείωσε θα μπορέσει να διασφαλίσει το δικό του συμφέρον, όταν τοποθετεί στις τράπεζες ή στις ασφαλιστικές εταιρείες τις αποταμιεύσεις του.

Του Κυριάκου Κυριακίδη