You are here

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τάκης – Μίχος απαντούν σε ήπιους τόνους

12/06/2002 19:55
Υπ. Οικονομικών: Οι σκοπιμότητες εξασθένισαν την αντικειμενικότητα του πορίσματος

«Ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τείνει να εξουδετερωθεί από προσπάθειες κομματικής εκμετάλλευσης του πορίσματος. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός εξασθένισε την αντικειμενικότητα του πορίσματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης σχολιάζοντας τη γραπτή ανακοίνωση του προέδρου της επιτροπής Ελέγχου Χρίστου Πουργουρίδη.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και κυβερνητικός εκπρόσωπος, απάντησαν μεν σε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας να ρίξουν «λάδι στη φωτιά», όμως, ο Μιχάλης Παπαπέτρου δεν ανακάλεσε οτιδήποτε από προηγούμενες δηλώσεις του για τις ευθύνες της βουλής και συγκεκριμένων βουλευτών.

Ωστόσο, η πιο χαρακτηριστική αντίδραση στην ανακοίνωση - «κεραυνό» Πουργουρίδη κατά της κυβέρνησης και τριών αξιωματούχων της, προήλθε από τον υπουργό Συγκοινωνιών: «Εάν χαμογελάσω ενδεχομένως να εκληφθεί ως ασέβεια, εάν θυμώσω θα βλάψω την υγεία μου. Γι αυτό» κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «θα περιοριστώ να πω ουδέν σχόλιο»

Τόσο, ο Τάκης Κληρίδης όσο και ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφεραν ότι θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση συλλογικά και θα απαντήσει στα όσα καταλογίζει το πόρισμα είτε στην κυβέρνηση, στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε στον υπουργό Οικονομικών. Η κυβέρνηση μελετά με προσοχή και αντικρίζει το όλο θέμα με αυτοκριτική.

Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των ΜΜΕ, κάλεσε τον Χρίστο Πουργουρίδη και όποιο «θέλει να κριτικάρει από καθέδρας, πρέπει πρώτα να φροντίζει να ερευνά μέσα στο δικό του σπίτι και μετά να κατανέμει ευθύνες σε όλους τους άλλους».

Επέμεινε μάλιστα, στα όσα ανέφερε σε προηγούμενη δήλωση αναφορικά με τις ευθύνες βουλευτών και δη του προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου. «Τι είπα το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί σαν προσωπική επίθεση; Επειδή ενθύμισα κάποιες προτάσεις νόμου που κάποιοι επώνυμοι βουλευτές, με διαφάνεια και δημόσια υπέβαλαν στη βουλή; Επειδή υπενθύμισα την ιδιότητα κάποιων, που συνδυάζουν τη δικηγορική και τη βουλευτική ιδιότητα, όταν η ίδια η βουλή επέλεξε να καταλογίζει ευθύνες σε δικηγόρους μέσα στο ίδιο της το πόρισμα; Που είδαν την προσωπική επίθεση, απλούστατα τη δήλωση μου την ερμήνευσαν έτσι, διότι τους βολεύει να αποφύγουν την ουσία της και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα ερωτήματα που έθεσα για μέλη της βουλής των Αντιπροσώπων, απάντηση δεν επήρα μόνο απειλές επήρα» είπε.

Οι δηλώσεις οι δικές σας και του κ. Νεοφύτου είχαν στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το συμπέρασμα του πορίσματος ότι είναι η κυβέρνηση που φταίει, παρατήρησε δημοσιογράφος στον κ. Παπαπέτρου: «Μα πως είναι δυνατόν να διατυπώνεται ένας τέτοιος ισχυρισμός όταν το πόρισμα επεριεφέρετο στα διάφορα πολιτικά γραφεία και επρόσθεταν και αφαιρούσαν παραγράφους και φράσεις και ονόματα και ιδιότητες, ανάλογα με ποιες πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες εβόλευε τον καθένα. Πως είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα.

Σε ερώτηση για την παρατήρηση Πουργουρίδη ότι προηγούμενες δηλώσεις του ιδίου του εκπροσώπου και του υπουργού Συγκοινωνιών «είναι αθώες» σε σύγκριση με του πρώην υπουργού Τάκη Νέμιτσα, καλώντας τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και να παραιτηθούν, ο κ. Παπαπέτρου ήταν ιδιαίτερα δηκτικός: «Όποιος την κριτική την μετατρέπει σε ύβρεις σημαίνει ότι δείχνει δείγματα μειωμένης αντοχής να λειτουργήσει μέσα στη Δημοκρατία».

Η κυβέρνηση με τις δηλώσεις που έκανα σχετικά με το πόρισμα της βουλής για το ΧΑΚ, αντίκρισε το θέμα αυτοκριτικά και δήλωσε την πρόθεση της να το μελετήσει σε βάθος αναλαμβάνοντας και τις δικές της ευθύνες, υπέδειξε. «Αντιθέτως η βουλή επέλεξε το δρόμο του «όλοι φταίνε εκτός από τους ίδιους». Αυτό οδήγησε σε μια αντιπαράθεση που ουσιαστικά μεθοδεύτηκε από το ίδιο το πόρισμα» σημείωσε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι αυτή η αντιπαράθεση εξυπηρετεί τους πραγματικούς ενόχους οι οποίοι κατά αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τις ευθύνες τους.

Οι δηλώσεις μου δεν περιείχαν ύβρεις κατά της βουλής ή κατά μελών της βουλής, αλλά έθεταν συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν βουλευτές. Και τα ερωτήματα αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα αναπάντητα. Άλλοι τα προσπερνούν, απειλώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι μπορεί να του συμβεί κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα, άλλοι τα προσπερνούν προσπαθώντας να τα αναγάγουν σε ύβριν και σε δήθεν αμφισβήτηση της βουλής.

Οι έντιμοι κ.κ. βουλευτές δικαιούνται να ασκούν κριτική και ενδεχομένως σκληρή κριτική και αυτό κάνουν. Μερικοί από αυτούς οφείλουν να μάθουν να δέχονται την κριτική. Η βουλή δικαιούται να ερευνά και να εκδίδει πορίσματα, είναι όμως και δικαίωμα της κυβέρνησης να απαντά στα πορίσματα για να έχει ο κυπριακός λαός πλήρη εικόνα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, επεσήμανε ότι τον διακατέχουν αισθήματα θλίψης για την γραπτή δήλωση του κ. Πουργουρίδη. «Ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τείνει να εξουδετερωθεί από προσπάθειες κομματικής εκμετάλλευσης του πορίσματος. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός» τόνισε εμφαντικά ο υπουργός Οικονομικών, «εξασθένισε την αντικειμενικότητα του πορίσματος. Δεν ήταν όμως επιλογή της κυβέρνησης να μετατραπεί το πόρισμα, σε εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση συλλογικά, θα απαντήσει στα όσα καταλογίζει το πόρισμα στην κυβέρνηση, στο Υπουργικό Συμβούλιο στον υπουργό Οικονομικών. Η κυβέρνηση μελετά με προσοχή και αντικρίζει το όλο θέμα με αυτοκριτική, κατέληξε.

Μιχάλης Παπαπέτρου και Τάκης Κληρίδης προέβησαν στις σχετικές δηλώσεις τους στο Προεδρικό Μέγαρο, εν τη απουσία του Προέδρου Κληρίδη, ο πρώτος επιστρέφοντας από τις συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς (ο πρόεδρος πήγε απευθείας σπίτι του) ενώ ο δεύτερος όπως είπε, γιατί συζήτησε κάποιο θέμα με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

Κυριάκος Κυριακίδης