You are here

Μάριος Κληρίδης: Αυστηρά πρόστιμα και όχι parking fine

24/02/2003 09:23

- Θα επιβάλει η Κεφαλαιαγορά λέει στη «SW» ο πρόεδρος της ΕΚ
- Διαφορετικά αχρηστεύεται ο ρόλος και η αποστολή της επισημαίνει


Σε ενάμισι περίπου χρόνο επιλύεται τελεσίδικα το πρόβλημα με τις προσφυγές και αμφισβητήσεις των εξουσιών της Κεφαλαιαγοράς με αφορμή τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΚ σε Διοικητικούς Συμβούλους για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch ο Πρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Μάριος Κληρίδης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει σχετική Οδηγία που θα τεθεί σε εφαρμογή σε 18 μήνες, σύμφωνα με την οποία «ανεξάρτητα από τις ποινικές πρόνοιες των νόμων της κάθε χώρας για να χειρίζεται θέματα χειραγώγησης τιμών και θέματα εσωτερικής πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, οι τοπικές (ανά χώρα) Επιτροπές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διοικητικών κυρώσεων για χρηματιστηριακές παραβάσεις».

Ο κ. Κληρίδης τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνεται διαχωρισμός των διοικητικών προστίμων από τα ποινικά πρόστιμα, σημειώνοντας ωστόσο με έμφαση, πως όταν ένα πρόστιμο εμπίπτει σε ποινικές διατάξεις δεν σημαίνει ότι «δεν μπορεί να είναι διοικητικό. Μπορεί να είναι και τα δύο. Απλώς η Ευρώπη έρχεται και σου λέει πώς να το κάνεις: Διοικητικά και ποινικά, αν το θέλεις. Αλλά το διοικητικό πρόστιμο πρέπει να υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης στη συνέντευξη του στη «SW» επισημαίνει πως αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να επιβληθεί στα σοβαρά παραπτώματα, στο τέλος θα καταλήξει να βάζει parking fine (πρόστιμα για παράνομη στάθμευση).

Διευκρινίζει ακόμη, ότι σύμφωνα με το σύνταγμα και τη νομοθεσία, την ερμηνεία του νόμου δίδει το δικαστήριο, αφού η δικαστική εξουσία ασχολείται μόνον με τα ποινικά αδικήματα. «Αν λοιπόν δεν ζητήσουμε αλλαγή του νόμου από την Πολιτεία και τη Νομοθετική εξουσία εκεί όπου το Δικαστήριο και κυρίως, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι η δική μας ερμηνεία είναι λάθος, τότε βασικά αχρηστεύεται ο ρόλος και η αποστολή της ΕΚ, δηλαδή η ίδια η Επιτροπή», προσθέτει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει επίσης, ότι οι περισσότερες προσφυγές στα δικαστήρια απ’ όσους αμφισβητούν την εξουσία της Επιτροπής για επιβολή ποινικών προστίμων στηρίζονται κυρίως σε διαδικαστικά θέματα ήσσονος σημασίας.

Η συνέντευξη με τον κ. Μάριο Κληρίδη θα δημοσιευθεί αργότερα σήμερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη