You are here

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διαχωρισμός εξουσιών με ΧΑΚ οι προτεραιότητες της νέας Επ. Κεφ.

11/07/2001 17:29
Για να ανακτηθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το θεσμό του χρηματιστηρίου, χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τόνισε σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης.

Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στις 23 Ιουλίου ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι «θα δώσει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα που έχουν σχέση με τη χειραγώγηση των τιμών των μετοχών και τη διαφάνεια των χρηματιστηριακών πράξεων» ενώ σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να αποδειχθεί στους επενδυτές πως δεν υπάρχουν στημένα παιχνίδια στο χρηματιστήριο και ότι υπάρχει διαφάνεια.

Ο κ. Κληρίδης παράλληλα, έδειξε καθαρά τις προθέσεις του αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τονίζοντας ότι οι εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ πρέπει να διαχωριστούν από τις εξουσίες της Επιτροπής.
Το Συμβούλιο, σύμφωνα με το νέο Πρόεδρο, πρέπει να ασχοληθεί με τα διαδικαστικά θέματα του Χρηματιστηρίου, όπως αποϋλοποίηση, τρόποι ηλεκτρονικών συναλλαγών, προσέγγιση ξένων επενδυτών ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τον εποπτικό ρόλο, τα παραπτώματα των χρηματιστών, τις ατασθαλίες των εταιρειών.

Ο Μάριος Κληρίδης εξέφρασε τέλος την εμπιστοσύνη του προς το νόμο ενώ ανέφερε ότι αναμένει και τη στήριξη της πολιτείας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει "μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να δώσει η πολιτεία εξουσίες με τις οποίες να γίνεσαι δικτατορικός και με το να δώσει εξουσίες, ώστε να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου."