You are here

Καλογήρου: Αναμένει ενημέρωση από εισηγμένες για κορωνοϊό

10/03/2020 12:46

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς αναμένει από τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τον τουριστικό τομέα και τα ξενοδοχεία ν’ ανακοινώσουν τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου.

 «Αναμένουμε να μας ενημερώσουν εάν είχαν ακυρώσεις των κρατήσεων τους ή έχουν επηρεαστεί οι τουριστικοί πράκτορες με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών τους και κατ’ επέκταση η κερδοφορία τους», σημείωσε.

Όσον αφορά το χρηματιστήριο, σημείωσε ότι επειδή είναι εθνικό και δεν έχει επιρροή στο εξωτερικό, τώρα με την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων στην Κύπρο θα διαφανούν οι επιπτώσεις.

Σχετικά με τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και asset management, οι οποίες έχουν τις εργασίες τους διασυνοριακά ενώ αρκετές από τις εργασίες τους διεξάγονται στο εξωτερικό, έχουν προνοήσει να μπορούν να δουλεύουν από τα σπίτια τους όλοι οι εργαζόμενοι.

Οι εταιρείες αυτές, είπε, «μας στέλλουν απαντήσεις ότι έχουν ήδη καταρτίσει πλάνα πώς δουλεύουν από το σπίτι τους σε περίπτωση καραντίνας ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους διότι δεν μπορούν να κλείσουν τα χρηματιστηριακά γραφεία γιατί δεν είναι προ όφελος κανενός».

Η κ. Καλογήρου είπε ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει κάνει πλάνο σε περίπτωση καραντίνας να εργάζεται το προσωπικό από το σπίτι του, υπάρχει εξοπλισμός είπε, αρκετός για όλο το προσωπικό.

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε αναγκαίο και έχει ενημερωθεί το προσωπικό όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό να περιορίζονται στο σπίτι τους για 14 μέρες πριν επιστρέψουν στα γραφεία τους».

Προσήλωση στην τεχνολογική αναβάθμιση

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε το έργο της Επιτροπής για το 2019 και τους στόχους της για το 2020, η κ. Καλογήρου ανέδειξε ότι η επιτροπή αποδίδει τεράστια σημασία στον εκσυγχρονισμό της, μέσω της προώθησης ουσιαστικών αλλαγών για την απλοποίηση και αυτοματοποίηση των εργασιών της. Όπως επεσήμανε, οι διαρκώς μεταβαλλόμενες λειτουργικές ανάγκες της Επιτροπής, καθιστούν αναγκαία την τροποποίηση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων της.

Εντός του 2020, η ΕΚ θα προχωρήσει με τη μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία του μεγάλου όγκου πληροφοριών (Big Data) που λαμβάνει σε αρχιτεκτονική βάση νέφους (Cloud). Αυτή η τεχνολογική μετεξέλιξη θα εμπλουτίσει την παραγόμενη επιχειρησιακή γνώση που είναι απαραίτητη για πιο αποδοτική και άμεση εποπτεία.

Επιδίωξη της ΕΚ είναι η  εξεύρεση και άλλων τεχνολογικών λύσεων περιλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για την επεξεργασία και ανάλυση του μεγάλου όγκου πληροφοριών (Big Data) που αντλεί από τους εποπτευομένους.Συγκεκριμένα, θα γίνεται αυτόματη επεξεργασία της ποιότητας των δεδομένων και η ανάλυσή τους με σκοπό την αποτελεσματικότερη εποπτεία σε σειρά θεμάτων.

Επίσης, εντός του 2020 η ΕΚ στοχεύει στη δημιουργία εξειδικευμένου συστήματος για την  ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση άδειας λειτουργίας σε νέες οντότητες και άλλες ουσιαστικές μεταβολές, καθώς επίσης και στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτημάτων για την παροχή υπηρεσιών διασυνοριακώς. Επιπλέον, θα προωθηθούν οι διαδικασίες για ανάπτυξη ενός συστήματος στο οποίο θα τηρούνται ηλεκτρονικά τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το Τμήμα Αδειοδοτήσεων για όλα τα αιτήματα που λαμβάνει και διεκπεραιώνει.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για το blockchain, η ΕΚ έχει προτείνει όπως μελετηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της εν λόγω τεχνολογίας για τη δημιουργία και τήρηση του Μητρώου Εμπιστευμάτων, υπεύθυνη του οποίου έχει καθοριστεί η ΕΚ.    

Όπως ανέδειξε η Πρόεδρος της ΕΚ, ένας ακόμη στόχος για το 2020 είναι η αναβάθμιση και βελτιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Base Supervision framework), το οποίο υπολογίζει το επίπεδο κινδύνου κάθε εποπτευόμενου οργανισμού και συμβάλλει στη στόχευση της εποπτείας εκεί όπου υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, τόνισε η κ. Καλογήρου, θα δοθεί και στον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την κεφαλαιαγορά. Ήδη, τον Ιανουάριο του 2020 η ΕΚΚ προχώρησε στην έκδοση της οδηγίας αναφορικά με τη Συμμετοχική Χρηματοδότηση (Crowdfunding) που βασίζεται στην έκδοση κινητών αξιών μέσω ΚΕΠΕΥ.

Πακέτο για τις βιώσιμες επενδύσεις

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η Πρόεδρος της ΕΚ στάθηκε ιδιαίτερασε μίαακόμη σημαντική ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος Μαΐου. Ο λόγος για το πακέτο που αφορά τις βιώσιμες επενδύσεις, το οποίο λαμβάνει υπόψιν τη συμφωνία του Παρισιού για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται ο αναπροσανατολισμός των ροών κεφαλαίων προς χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχουν ως επίκεντρό τους τις βιώσιμες επενδύσεις.

Εποπτεία και πρόστιμα

Κατά το 2019, διενεργήθηκαν 28 επιτόπιοι έλεγχοι από το Τμήμα Εποπτείας σε 27 ΚΕΠΕΥ και 585 θεματικοίέλεγχοι εξ αποστάσεως σε 235 ΚΕΠΕΥ. Περαιτέρω, διενεργήθηκαν εξ’ αποστάσεως έλεγχοι σε 174 ΔΟΕΕ/ΟΕΕ  όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις άντλησης ελαχίστου ενεργητικού και σε 111 ΔΟΕΕ για αξιολόγηση της συμμόρφωσής τους με την υποχρέωσή τους για αναφορά δεδομένων, καθώς επίσης και σε πέντε ΕΔ ΟΣΕΚΑ (10 ΟΣΕΚΑ) για να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους σχετικά με την υποχρέωση για υποβολή ετήσιων και εξαμηνιαίων εκθέσεων.

Ως αποτέλεσμα των ερευνών και εποπτικών ελέγχων, το 2019 οι διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν συνολικά σε εποπτευόμενους και ανώτατους αξιωματούχους τους ανέρχονται στα €1,27 εκ., εκ των οποίων τα €1,25 εκ. επιβλήθηκαν σε ΚΕΠΕΥ.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πλησίαζαν τα €8,8 εκ. εκ των οποίων περίπου €6,8 εκ. επιβλήθηκαν στους εκδότες. Πέραν των χρηματικών ποινών που επέβαλε, η ΕΚ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας τεσσάρων ΚΕΠΕΥ, στις οποίες προέκυψαν σημαντικά προβλήματα και υπέδειξε σε εποπτευόμενους τη λήψη σειράς διορθωτικών μέτρων για τη βελτίωση των εσωτερικών τους διαδικασιών, ρυθμίσεων και πρακτικών, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις.Επίσης, απέστειλε επτά επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για διερεύνηση της διάπραξης ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων.

Της Ηρώς Ευθυμίου