You are here

Επικύρωση αποφάσεων ΕΚΚ για πρόστιμα σε πρώην στελέχη Λαϊκής

07/07/2021 08:14

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ανακοίνωσε την επικύρωση δύο από αποφάσεων της από το Διοικητικό Δικαστήριο, μετά την απόρριψη προσφυγών που αφορούσαν στην επιβολή προστίμου, κατόπιν διερεύνησης για την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις, στις 28 Ιουνίου 2021, έχει εκδοθεί απόφαση από το Διοικητικό Δικαστήριο στην Προσφυγή Αρ. 905/2014, Χρίστος Στυλιανίδης v. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης, με την Προσφυγή, είχε προσβάλει την απόφαση της ΕΚΚ ημερομηνίας 28 Απριλίου 2014, η οποία λήφθηκε κατόπιν διερεύνησης σχετικά με την επένδυση της εταιρείας Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (‘η Εταιρεία’) σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), να του επιβάλει συνολικό διοικητικό πρόστιμο ύψους €430.000:

· Παράβαση του άρθρου 40(1) του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου (Ν. 190(Ι)/2007) σχετικά με τη Δήλωση Διοικητικών Συμβούλων και Άλλων που προέβη τόσο στην Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της Εταιρείας για την περίοδο που έληξε 30.6.2010 όσο και στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση της Εταιρείας για το έτος που έληξε 31.12.2010.

· Παράβαση του άρθρου 20(4) του Περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου (Ν.114(Ι)/2005) σε σχέση με τα Ενημερωτικά Δελτία της Εταιρείας ημερομηνίας 28.5.2010, 21.12.2010 και 19.5.2011 και το Ενημερωτικό Δελτίο του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων της Εταιρείας ημερομηνίας 1.9.2010, τα οποία υπέγραψε.

Ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης ήταν, τον ουσιώδη χρόνο, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων της Εταιρείας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, με την απόφαση του ημερομηνίας 28 Ιουνίου 2021, απέρριψε την Προσφυγή του κ. Στυλιανίδη και επικύρωσε την απόφαση της ΕΚΚ για επιβολή σε αυτόν διοικητικών προστίμων.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε ότι, η εξουσία που παρέχει ο νόμος στην ΕΚΚ για επιβολή διοικητικού προστίμου είναι διάφορη από τις περιπτώσεις για καταχώρηση ποινικής δίωξης και το διοικητικό πρόστιμο δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «ποινή» εν τη εννοία του άρθρου 12 του Συντάγματος και ότι, την ευθύνη για την ακρίβεια, πληρότητα, σαφήνεια και επικαιρότητα των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο φέρουν τα πρόσωπα που το υπογράφουν.

Επίσης, το Διοικητικό Δικαστήριο, αποφάσισε ότι η ΕΚΚ έλαβε υπόψη της κατά την εξέταση όλα τα στοιχεία που εξέθεσε ο αιτητής στις γραπτές του παραστάσεις και απέρριψε τους ισχυρισμούς του για πλάνη της ΕΚΚ, για πάσχουσα συγκρότηση του Συμβουλίου και για μεροληψία της Προέδρου.

Απορρίφθηκε και η προσφυγή Θεοχαράκη

Όπως ανακοινώνει η ΕΚΚ, το Διοικητικό Δικαστήριο, εξέδωσε απόφαση την 1η Ιουνίου 2021 και για την Προσφυγή Αρ. 1110/2014, Βασίλειος Θεοχαράκης v. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο κ. Θεοχαράκης, με την Προσφυγή, είχε προσβάλει την απόφαση της ΕΚΚ ημερομηνίας 28 Απριλίου 2014, η οποία λήφθηκε κατόπιν διερεύνησης σχετικά με την επένδυση της εταιρείας Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (‘η Εταιρεία’) σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), να του επιβάλει συνολικό διοικητικό πρόστιμο ύψους €35.000, ως Μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας.

Το πρόστιμο, αφορούσε παράβαση του άρθρου 40(1) του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου (Ν. 190(Ι)/2007) σχετικά με τη Δήλωση Διοικητικών Συμβούλων και Άλλων που προέβη τόσο στην Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της Εταιρείας για την περίοδο που έληξε 30.6.2010 όσο και στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση της Εταιρείας για το έτος που έληξε 31.12.2010 (Βλ. Ανακοίνωση ΕΚΚ ημερομηνίας 5.6.2014).

Το Διοικητικό Δικαστήριο, στην απόφαση του ημερομηνίας 1η Ιουνίου 2021, απέρριψε την Προσφυγή του κ. Θεοχαράκη και επικύρωσε την απόφαση της ΕΚΚ για επιβολή διοικητικού προστίμου αποφασίζοντας ότι, δεν υπήρχε πάσχουσα συγκρότηση και σύνθεση της ΕΚΚ στις σχετικές συνεδρίες, δεν υπήρξε υπέρβαση εξουσίας σε σχέση με το διορισμό ερευνώντων λειτουργών από την ΕΚΚ όπως ούτε και όταν οι ερευνώντες λειτουργοί εξέφρασαν σχολιασμό και κρίση.

Όπως σημειώνεται, δόθηκε στον αιτητή το δικαίωμα ακρόασης, δεν διαπιστώθηκε έλλειψη δέουσας έρευνας ούτε και πλάνη στην αιτιολογία της απόφασης της ΕΚΚ και ότι, η ύπαρξη δύο πρακτικογράφων σε συνεδρία, δεν είναι σε αντίθεση με το νόμο.

Επισυνάπτονται οι δύο αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου.

M.X.