You are here

Η ΕΚΚ παρακολουθεί στενά τις προτάσεις Lone Star

25/08/2022 13:26

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά, το θέμα που αφορά τις μη δεσμευτικές προσφορές εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου που κατέθεσε η Lone Star και είναι και σε διαβούλευση τόσο με την Τράπεζα Κύπρου όσο και με την αντίστοιχη εποπτική αρχή στην Ιρλανδία (Irish Takeover Panel), δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), Γιώργος Θεοχαρίδης.

Συγεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ να σχολιάσει την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της Bank of Cyprus Holdings PLC βεβαιώνει ότι έχει λάβει και ομόφωνα απορρίψει τρεις εθελοντικές, υπό όρους, μη δεσμευτικές προσφορές από την Lone Star αναφορικά με πιθανή προσφορά σε μετρητά για το σύνολο του εκδομένου, και αυτού που θα εκδοθεί, μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ανέφερε ότι «Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά το θέμα» και το κατά πόσο τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου περί εξαγορών.

«Η ΕΚΚ είναι σε διαβούλευση τόσο με την Τράπεζα Κύπρου, όσο και με την αντίστοιχη εποπτική αρχή στην Ιρλανδία (Irish Takeover Panel), χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένη η Τράπεζα Κύπρου, για να δούμε ότι τηρούνται οι πρόνοιες των νομοθεσιών Κύπρου και Ιρλανδίας», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρίδης.

Σημείωσε πως υπάρχουν θέματα που εμπίπτουν κάτω από το Irish Takeover Panel και άλλα κάτω από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, εξήγησε ότι θα πρέπει να διαχωριστούν ποιες είναι οι αρμοδιότητες της εποπτικής αρχής στην Κύπρο και ποιες οι αρμοδιότητες της εποπτικής αρχής στην Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση, ημερομηνίας 19 Αυγούστου, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι η πρώτη πρόταση από την Lone Star λήφθηκε στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή των €1,25 ανά μετοχή της Τράπεζας και μετά από προσεκτική εξέταση μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την πρώτη πρόταση στις 20 Μαΐου 2022.

Η δεύτερη πρόταση λήφθηκε στις 25 Μαΐου 2022 στην τιμή €1,38 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε εκ νέου ομόφωνα την δεύτερη πρόταση στις 3 Ιουνίου 2022, ενώ στις 16 Ιουνίου 2022, η Lone Star προσέγγισε εκ νέου την εταιρεία, ζητώντας συνάντηση για συζήτηση θεμάτων αναφορικά με την υλοποίηση της δεύτερης πρότασης.

Αναφέρεται ότι, οι οικονομικοί όροι της πρότασης που παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2022, παρέμειναν οι ίδιοι με αυτούς της Δεύτερης Πρότασης, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα στις 3 Ιουνίου 2022.

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα αυτό το αίτημα στις 29 Ιουνίου 2022.

Η τρίτη προσφορά λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή των €1,51 ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απορρίφθηκε εκ νέου ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο, για τον λόγο ότι αυτή αποτιμά ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία της εταιρείας και τις μελλοντικές της προοπτικές και ότι δεν ήταν προς το συμφέρον τόσο της εταιρείας και των μετόχων της, όσο και των άλλων ενδιαφερομένων μερών. Το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα τη Τρίτη Πρόταση στις 22 Ιουλίου 2022.