You are here

27/11 – Λουκέτο στα Χρημ. Γραφεία λόγω ΕΠΕΥ

08/10/2002 15:42

Για όσες δεν υποβάλουν αίτηση στις 26/11

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ δηλώσεις Μάριου Κληρίδη στη «SW»


Τέλος εποχής για τα Χρηματιστηριακά γραφεία. Στις 27 Νοεμβρίου κλείνουν όσα Γραφεία δεν υποβάλουν αίτηση για να μετατραπούν σε Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών. Στον αντίποδα, όσα γραφεία υποβάλουν αίτηση για μετατροπή τους σε ΕΠΕΥ έως και την τελευταία χρονική διορία που είναι η προηγούμενη μέρα, δηλαδή η 26η Νοεμβρίου, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά μέχρις ότου η αίτηση τους εξεταστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κριθεί αναλόγως. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν υποβληθεί καμία αίτηση στην ΕΚ.

«Είμαστε στην τελική ευθεία, απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες, τεχνικής κυρίως φύσεως», τόνισε μιλώντας στη Stockwatch ο Επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Μάριος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι η ΕΚ «προετοιμάζεται καθημερινά για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση». Ήδη την περασμένη εβδομάδα, δύο λειτουργοί μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΕΚ, Άκη Χατζηπιερή, ήταν για δύο μέρες στην Αθήνα, συζητώντας πρακτικά θέματα ενόψει της μελέτης και επεξεργασίας των αιτήσεων για τις ΕΠΕΥ.

«Ήταν πολύ εποικοδομητικές και παραγωγικές οι επαφές με την ελλαδική Κεφαλαιαγορά», δήλωσε στη «SW» ο κ. Χατζηπιερής, σημειώνοντας ότι κατά τις συναντήσεις «έγινε ανταλλαγή απόψεων, τέθηκαν ερωτήματα και ζητήθηκαν διευκρινήσεις, προκειμένου», όπως είπε, «να αντληθούν εμπειρίες και πληροφορίες από τους λειτουργούς της ελλαδικής ΕΚ, όταν αυτοί αντιμετώπισαν το ίδιο θέμα».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΚ Μάριος Κληρίδης διευκρίνισε στη «SW» ότι οι λεπτομέρειες που απομένουν να ρυθμιστούν αφορούν: Πρώτον, να οριστικοποιηθεί κατά πόσον η αλλαγή του νόμου θα γίνει με κοινή απόφαση της Κεφαλαιαγοράς και της Κεντρικής Τράπεζας ή με Κανονισμούς. Στη δεύτερη περίπτωση οι Κανονισμοί θα προωθηθούν άμεσα στη Βουλή για ψήφιση. Θέση μας, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, είναι η αλλαγή του νόμου να γίνει με κοινή απόφαση ΕΚ – ΚΤ, αλλά», σημείωσε, «ο κ. Τσιμπανούλης θεωρεί ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει με Κανονισμούς». Δεύτερον, η τελική απόφαση θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και Τρίτον, θα πρέπει να δημοσιευθούν επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και οι προϋποθέσεις για την παροχή άδειας σε ΕΠΕΥ.

Ο κ. Κληρίδης, διευκρίνισε επίσης ότι όλα τα Χρηματιστηριακά Γραφεία είναι πλήρως ενήμερα και για τα τρία τεχνικής φύσεως σημεία που απομένουν να ρυθμιστούν, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν εμπόδιο καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην πορεία και τη λήψη της δικής τους απόφασης σχετικά με το αν θα υποβάλουν ή όχι αίτηση για αλλαγή τους σε ΕΠΕΥ.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα φθάνει στη Κύπρο για οριστικοποίηση των τελικών αποφάσεων, ο επιστημονικός συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δρ Δημήτρης Τσιμπανούλης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη