You are here

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Δικηγορικό απόρρητο - Οι θέσεις της ΕΚ

09/12/2002 18:13
Αισιοδοξία εκφράζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής ότι στις επόμενες 10 μέρες θα σταλεί προς έγκριση στην Ολομέλεια πολυσυζητημένο νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχονται αυξημένες αρμοδιότητες στην Κεφαλαιαγορά για να ασκεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε γραφεία, υποστατικά εταιρειών αλλά και σε δικηγορικά γραφεία.

Μέσα στις επόμενες 2 μέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποστείλει γραπτώς τις θέσεις της για επίλυση της πλέον επίμαχης πτυχής του νομοσχεδίου που αφορά το δικηγορικό απόρρητο. Ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης αποκάλυψε σήμερα στη Stockwatch τα σημεία τα οποία η εποπτική αρχή επιθυμεί τη συμπερίληψη τους στο νομοσχέδιο. Ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ΕΚ ουδεμία πρόθεση ανάμιξης έχει για σπάσιμο του δικηγορικού απόρρητου στα πλαίσια των σχέσεων δικηγόρου-πελάτη.

Τα σημεία τα οποία θα ανέφερε γραπτώς στην επιστολή της η ΕΚ αφορούν πρώτο τη τροποποίηση του άρθρου 34 βασικού νόμου με την προσθήκη ότι: οι λειτουργοί της ΕΚ θα μπορούν να εισέρχονται σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους οποιουδήποτε προσώπου (π.χ. για έλεγχο αρχείων, βιβλίων, λογαριασμών) «εξαιρούμενων των δικηγορών για τους οποίους θα απαιτείται διάταγμα δικαστηρίου κατά την εκτέλεση των δικηγορικών τους υποχρεώσεων» (νέα προσθήκη). Από τη στιγμή που η κεφαλαιαγορά έχει το δικαίωμα να εισέρχεται προς έλεγχο π.χ. για την τήρηση του μητρώου, σε ελεγκτικά γραφεία και για την δημοσιοποίηση εταιρειών σε ΧΑΚ, λογιστικά γραφεία, ανεξάρτητες εταιρείες, θα πρέπει να έχει το ίδιο δικαίωμα τονίζει ο κ. Κληρίδης στην SW και στα δικηγορικά γραφεία που διενεργούν τις ίδιες υπηρεσίες και τα οποία δεν πρέπει να έχουν πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων.

Δεύτερον, να επιτρέπετε η άσκηση ελέγχου σε δικηγορικά γραφεία για θέματα που δεν αφορούν καθαρώς νομικά καθήκοντα δικηγορών σύμφωνα και με σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Τρίτον, για εταιρείες που εξουσιοδοτούν δικηγορικά γραφεία όταν από την εταιρεία (nominees) α) ο δικηγόρος είναι εξουσιοδοτημένος να τηρεί τα μητρώα της β) όταν ο δικηγόρος είναι ο γραμματέας της εταιρείας γ) όταν το εγγεγραμμένο γραφείο της εταιρείας είναι το γραφείο του δικηγόρου δ) να δοθεί με σαφήνεια στην ΕΚ η αρμοδιότητα που σήμερα έχει το γραφείο Εφόρου Εταιρειών, για διενέργεια ελέγχου σε δικηγορικά γραφεία που είναι εξουσιοδοτημένα π.χ. να διαχειρίζονται τις μετοχές τους.

«θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτό το σημείο» εξήγησε στη SW ο Μάριος Κληρίδης διότι «σε περιπτώσεις που υπήρχαν παραβιάσεις του περί Εταιρειών Νόμου το γραφείο εφόρου ασφαλειών δεν ασκούσε έλεγχο επικαλούμενο το γεγονός ότι δεν είναι εποπτικό σώμα».

Οι θέσεις της ΕΚ θα συζητηθούν στην επιτροπή Οικονομικών της ερχόμενη Δευτέρα και αν διαπιστωθεί ότι αίρονται οι επιφυλάξεις της επιτροπής και του δικηγορικού συλλόγου τότε το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια στην συνεδρία της μεθεπόμενης Πέμπτης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη