You are here

Αυξημένες εξουσίες ελέγχων στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς

31/07/2019 15:58

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τον ενοποιημένο νόμο που ρυθμίζει τη δομή, τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες και την οργάνωσή της, καθώς και άλλα συναφή θέματα.

Ο νόμος, με τις τελευταίες τροποποιήσεις που επήλθαν τον Απρίλιο του 2019, παρέχει αυξημένες εξουσίες στην ΕΚ, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις της ως εποπτική αρχή, αλλά και στις διεθνείς της υποχρεώσεις έναντι εποπτικών Αρχών άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, η νέα νομοθεσία έρχεται να αντιμετωπίσει μια σημαντική αδυναμία της προηγούμενης, η οποία έδινε το δικαίωμα σε υπό διερεύνηση άτομο να αρνηθεί να παρέχει στην ΕΚ πληροφορίες, οι οποίες θα συνιστούσαν αλληλογραφία ή επικοινωνία. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η συγκεκριμένη πρόνοια ουσιαστικά καταργούσε κάθε δυνατότητα της επιτροπής για συλλογή πληροφοριών, διενέργεια ελέγχων και ερευνών, εφόσον -όπως αναφέρει- σχεδόν κάθε πληροφορία που αιτείται η ΕΚ κατά τη διενέργεια ελέγχων και ερευνών, συνιστά αλληλογραφία ή μορφή επικοινωνίας.

Η νέα νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι η υποχρέωση παροχής πληροφοριών περιλαμβάνει υποχρέωση για προσκόμιση, παράθεση και κατάθεση κάθε είδους γραπτών στοιχείων και πληροφοριών, περιλαμβανομένων των πρακτικών συνεδριάσεων οποιουδήποτε νομικού προσώπου, όπως και πληροφοριών εναποθηκευμένων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε προσώπου να συμμορφωθεί με ειδοποίηση για τη διενέργεια ελέγχου ή σε περίπτωση που πρόσωπο επιδεικνύει ή προσκομίζει ελλιπή, ψευδή ή παραποιημένα τα ζητηθέντα αρχεία, βιβλία, λογαριασμούς, άλλα έγγραφα, στοιχεία ή πληροφορίες, η ΕΚ έχει εξουσία να του επιβάλει διοικητικό πρόστιμο.

Σε περίπτωση άρνησης πρόσβασης σε πληροφορίες, αρχεία, βιβλία, λογαριασμούς, καθώς και σε άλλα έγγραφα και στοιχεία εναποθηκευμένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η ΕΚ δύναται να προβαίνει σε άμεση κατάσχεση των σχετικών πληροφοριών, αρχείων, βιβλίων λογαριασμών, άλλων εγγράφων και στοιχείων, καθώς και των ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.