You are here

ΕΚ: Ποιες ποινές «πέφτουν» στα Δικαστήρια

20/01/2005 08:19

Στα δικαστήρια σκέφτεται να… μετακομίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εν αναμονή των αποφάσεων του Εφετείου σε εννέα τουλάχιστον σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες αποτελούν πρόκριμα για τη συνέχεια του εποπτικού της έργου. Όπως προκύπτει από εμπιστευτικό σημείωμα που απέστειλε χθες η Κεφαλαιαγορά προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, 16 ποινές της χρηματιστηριακής αρχής έχουν ακυρωθεί με δικαστικές αποφάσεις.

Συνολικά 35 αποφάσεις της Επιτροπής έχουν αχθεί από εμπλεκόμενους ενώπιον του Δικαστηρίου και αφορούν έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες (νόμος και κανονισμοί ΧΑΚ, νόμος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δημόσια πρόταση, έκδοση προσωρινού διατάγματος και διάφορα). Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις σε αρκετές περιπτώσεις ο νόμος κρίθηκε «αντισυνταγματικός και ακυρώθηκαν τα πρόστιμα», ενώ σε άλλες το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «η ΕΚ δεν μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα σε άρθρα του νόμου που καθορίζονται ως ποινικά αδικήματα».

Τα στελέχη της ΕΚ δεν κρύβουν τον ευρύτερο προβληματισμό τους για την τύχη των ποινών που επιβάλλουν. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οι οιωνοί δεν καλοί: οι ενδείξεις που υπάρχουν από άλλες δικαστικές αποφάσεις «δείχνουν» ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα ακυρώσει τις υπό εκδίκαση ποινές της Επιτροπής. Το κλίμα αβεβαιότητας επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι αρκετές υποθέσεις χάθηκαν, «όχι επί της ουσίας, αλλά λόγω ερμηνείας της νομοθεσίας», όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Η Επιτροπή αναμένει ότι με το πέρασμα του χρόνου θα καλυφθεί αφενός το νομικό κενό που υπάρχει και αφετέρου θα δημιουργηθεί εκείνη η βάση δικαστικών αποφάσεων, πάνω στις οποίες θα στηρίξει τις επόμενες της ενέργειες. Μια σημαντική ωστόσο παράμετρος είναι η δύσκολη εξεύρεση δικηγόρων με γνώση στα χρηματοοικονομικά που να μην έχουν όμως σύγκρουση συμφερόντων, γεγονός που επεσήμανε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης πριν μια εβδομάδα.

Του Γιώργου Αγαπίου