You are here

ΕΚΚ: €34 εκατ. προς το κράτος από πρόστιμα

15/03/2023 11:15

Πρόστιμα ύψους €34,2 εκατ. επέβαλε σε ελεγχόμενες οντότητες τα τελευταία δέκα χρόνια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου  σε σχέση με τον απολογισμό της ΕΚ, για το 2022.

Αναφερόμενος στο  σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Τμήμα Ερευνών και Παρακολούθησης της Αγοράς ο Πρόεδρος της ΕΚ, σημείωσε ότι στη διάρκεια του 2022 προχώρησε σε 15 εισόδους-έρευνες ενώ, στο τέλος του έτους βρίσκονταν σε εξέλιξη άλλες 48 έρευνες.

Η ΕΚ, πρόσθεσε, απέστειλε και μια υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα ,ώστε να αποφανθεί κατά πόσο προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα εκ μέρους εταιρειών ή φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, ως αποτέλεσμα των ερευνών και εποπτικών ελέγχων, η ΕΚ επέβαλε συνολικές διοικητικές κυρώσεις περίπου €2,9 εκατ., εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορά πρόστιμα και συμβιβασμούς σε ΚΕΠΕΥ για παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει τις επενδυτικές υπηρεσίες, γνωστή ως MiFID II.

Στο σημείο αυτό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεοχαρίδης εξήγησε ότι αρκετές καταγγελίες προέρχονται από τη ΜΟΚΑΣ που είναι συνδεδεμένη με αντίστοιχες διεθνείς  υπηρεσίες καταπολέμησης  διακίνησης παράνομων κεφαλαίων ενώ ένας μεγάλος αριθμός διερεύνησης υποθέσεων ξεκινά μέσα από τα αρμόδια τμήματα της ΕΚ.

Τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιβληθεί συνολικά διοικητικές κυρώσεις πέραν των €4,2 εκατ., εκ των οποίων πέραν των €3,6 εκατ. επιβλήθηκαν σε ΚΕΠΕΥ.

Επίσης, από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και συμβιβασμοί πέραν των €34,2 εκατ

Σημείωσε ότι όλα τα ποσά που εισπράττει η ΕΚ κατατίθενται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, η ΕΚ φαίνεται να έχει ανάγκη από πόρους  κυρίως για  κάλυψη των αναγκών της σε εργατικό δυναμικό.

Εξήγησε ότι η διαδικασία για να κατατίθενται οι εισπράξεις από πρόστιμα στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, είναι  σωστή διαδικασία για να αποφεύγεται, όπως επεσήμανε, η οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ των εποπτευόμενων εταιρειών και της ΕΚ.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν επηρεάζονται εποπτευόμενοι της ΕΚ από την κατάρρευση των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Καρατζιάς, σημείωσε ότι οι μέτοχοι τεσσάρων εποπτευόμενων εταιρειών έχουν μικρά ποσά σε καταθέσεις στις δύο τράπεζες. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν εγείρεται οποιοδήποτε πρόβλημα, παραπέμποντας στην απόφαση των αμερικανικών αρχών για κάλυψη των επηρεαζόμενων καταθετών.

Σταθερή η άνοδος των επενδυτικών υπηρεσιών

Ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε ότι ο τομέας των επενδυτικών υπηρεσιών συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή άνοδο, παρά τις προκλήσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημικής κρίσης. 

Το 2022 συνεχίστηκε απρόσκοπτα η εξέταση των αιτήσεων για αδειοδότηση νέων εποπτευόμενων οντοτήτων.

Συνολικά έλαβαν έγκριση 86 οντότητες, εκ των οποίων, 59 δραστηριοποιήθηκαν με τις συλλογικές επενδύσεις, 17 στην παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, επτά στην παροχή κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων και τρείς  στην παροχή διοικητικών υπηρεσιών.

Στο τέλος του 2022 ο αριθμός των εποπτευόμενων οντοτήτων ανήλθε στις 837 από 806 το 2021, καταγράφοντας άνοδο 3,85%.

Σε σύγκριση με το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η άνοδος είναι της τάξης του 12,19%.

Όσον αφορά στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων, η ΕΚ έχει υπό την εποπτεία της συνολικά 319 Εταιρείες Διαχείρισης και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ).

Το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση, κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στα €9,9 δισ.

Όπως αναφέρθηκε κάτω από την εποπτική αρμοδιότητα της ΕΚΚ βρίσκονται επίσης οι Πάροχοι Κρυπτοπεριουακών Στοιχείων.

Στο  τέλος του 2022 είχαν εγκριθεί επτά εταιρείες, οι οποίες καταχωρήθηκαν στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών Κρυπτο-περιουσιακών Στοιχείων.  

Ο κ. Θεοχαρίδης είπε ότι μια νέα ομάδα εποπτευόμενων οντοτήτων έρχεται κάτω από την αρμοδιότητα της ΕΚΚ. Πρόκειται για τους Παρόχους Υπηρεσιών Συμμετοχικής Χρηματοδότησης (ΠΥΣΧ).

Το Νοέμβριο του 2022 η ΕΚ ορίστηκε από το  ΥΠΟΙΚ  ως μια από τις αρχές για την εξέταση, αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεων των παρόχων (επιχειρήσεις επενδύσεων, επενδυτικές εταιρείες ή εταιρείες διαχείρισης και ΟΕΕ) Πανευρωπαϊκών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων (PEPP) που απορρέουν από  ευρωπαϊκό κανονισμό

Το Τμήμα Εποπτείας το 2022 πραγματοποίησε 359 εξ’ αποστάσεως, θεματικούς και επιτόπιους ελέγχους σε ΚΕΠΕΥ.

Το Τμήμα Εποπτείας διενήργησε επίσης 119 εξ αποστάσεως ελέγχους επί εγγράφων και παρακολούθηση των απαιτήσεων σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων. 

Το τμήμα Εποπτείας παρακολούθησε επίσης τις επιπτώσεις στην αγορά ΔΟΣΕ και ΟΣΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της χρήσης από τις εν λόγω οντότητες εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η ΕΚΚ, μετά την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη λήψη περιοριστικών μέτρων από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου  ε την οποία όλες οι εποπτευόμενες οντότητες υποβάλουν πληροφορίες σε σχέση με τις επιχειρηματικές σχέσεις με πρόσωπα που υπόκεινται στις κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη,  μέχρι σήμερα  έχουν δεσμευτεί €720 εκατ. από Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών γνωστές ως ΚΕΠΕΥ.

Επίσης έχουν δεσμευτεί άλλα €719 εκατ. που τηρούνται από Παρόχους Διοικητικών Υπηρεσιών κάτω από την εποπτεία της ΕΚΚ. 

Σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ΕΚ, συνεχίζει να επενδύει στην ψηφιακή της αναβάθμισή, αναπτύσσοντας και αξιοποιώντας σειρά εξειδικευμένων συστημάτων που της επιτρέπουν να συμβαδίζει με τη ραγδαία ψηφιοποίηση του τομέα, διασφαλίζοντας ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τους επενδυτές.

Ο Πρόεδρος της ΕΚ, είπε ότι  εντός του 2023 θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αιτήσεων για αδειοδότηση από την ΕΚ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία διαδικτυακής πύλης που θα αφορά στην διαδικασία εγγραφής και εξέτασης για την απόκτηση των διαφόρων πιστοποιήσεων που προσφέρει η ΕΚ.

Του Λεύκου Χρίστου