You are here

Εντός 10ημέρου οι πρώτες άδειες σε ΕΠΕΥ

05/03/2003 10:03

- Μ. Κληρίδης: Τα προβλήματα των υπεράκτιων ΕΠΕΥ
- Η ΕΚ στις 21 Μαρτίου στο Παρίσι σε Συνέδριο των υπό ένταξη


Σε δέκα περίπου ημέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει τους πρώτους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που θα λάβουν άδεια να λειτουργούν ως ΕΠΕΥ, δήλωσε στη Stockwatch ο πρόεδρος της εποπτικής Αρχής. Ο Μάριος Κληρίδης πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση από τη βουλή και πως θα ολοκληρωθεί η εργασία της μέχρι τα τέλη Μαρτίου που λήγει η διορία που έδωσε η Βουλή για την ανακοίνωση των ΕΠΕΥ.

Παράλληλα και αναφορικά με τις υπεράκτιες ΕΠΕΥ, ο κ. Κληρίδης δήλωσε στη «SW» ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε τη μελέτη των προβλημάτων τα οποία θα εγερθούν σε περίπτωση απόκτησης τέτοιας της άδειας από ξένους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, έγκειται στο γεγονός ότι οι εργασίες των υπεράκτιων εταιρειών είναι εξ’ ολοκλήρου στο εξωτερικό και ότι απλά είναι
εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολος ο έλεγχος τους, αφού θα πρέπει λειτουργοί της Κεφαλαιαγοράς να ταξιδεύουν σε ξένη χώρα για να προβούν σε έλεγχο εάν χρειαστεί μια τέτοιου είδους εταιρεία. Ενδιαφέρον έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής, αρκετές εταιρείες από Ευρώπη και Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, στις 21 Μαρτίου στο Παρίσι οι Κεφαλαιαγορές των υπό ένταξη χωρών έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν, για πρώτη φορά και υπό το καθεστώς του παρατηρητή σε επίπεδο προέδρου στο Συνέδριο των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ενώ η ΕΚ θα συμμετάσχει και στο Συνέδριο των Κεφαλαιαγορών των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη με στόχο τη συζήτηση των αλλαγών που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη όσον αφορά στις ΕΠΕΥ και στα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της κυπριακής εποπτικής αρχής στα δύο συνέδρια, ο Μάριος Κληρίδης δήλωσε στη «SW» ότι είναι πολύ σημαντικό διότι όπως είπε, «η ΕΚ δεν θα είναι κομπάρσος στην Ευρώπη αλλά θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις δικές της εισηγήσεις για θέματα που αφορούν ιδιομορφίες του κυπριακού χρηματιστηρίου».

Του Κυριάκου Κυριακίδη