You are here

Γ. Θεοχαρίδης, ΕΚ: Στόχος οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης

08/10/2021 07:25

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα δώσει βαρύτητα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, με έμφαση στις βιώσιμες επενδύσεις, που αποτελεί βασικό στόχο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στη StockWatch, είναι σημαντικό ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει στη διάθεση του εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης και να μην στηρίζεται μόνο στον τραπεζικό τομέα.

Αναφέρει ότι η Επιτροπή εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα μέσω της προσφοράς νέων επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Επίσης, επισημαίνει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνεχίσει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και ειδικά της χρηματοοικονομικής και της ρυθμιστικής τεχνολογίας.

Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει, «διασφαλίζουμε ότι η Επιτροπή θα παραμείνει μία ευέλικτη και αποτελεσματική εποπτική αρχή, ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής».

Τονίζει ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας από την ΕΚ είναι σημαντική στην ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου, καθώς επίσης στην περαιτέρω αυτοματοποίηση των εργασιών και διαδικασιών της.

Παράλληλα, υπογραμμίζει, «θα διασφαλίσουμε ότι η χρήση της από τις εποπτευόμενες οντότητες για την παροχή επενδυτικών προϊόντων ή για σκοπούς συμμόρφωσης γίνεται σε ορθή βάση. Η παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς αποτελεί βασικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με απώτερο στόχο την προστασία των επενδυτών και την υγιή ανάπτυξη της αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλες τις εποπτευόμενες οντότητες να συμμορφώνονται με τις εκάστοτε εποπτικές τους υποχρεώσεις. Όσοι δεν θα συμμορφώνονται δεν έχουν θέση στον τομέα».   

Αναφορικά με τις προοπτικές, αναφέρει ότι μια από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις για όλους τους επόπτες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚ, είναι η Χρηματοοικονομική και η Ρυθμιστική Τεχνολογία.

«Πέραν των ευκαιριών που δημιουργεί η αξιοποίησή τους θα πρέπει να προσμετρηθεί το ρίσκο που ενέχουν, κάτι το οποίο εξετάζουμε από κοινού και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους επόπτες», σημειώνει.

Μία ακόμη σημαντική πρόκληση, τονίζει, είναι η έγκαιρη υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών στο θεσμικό πλαίσιο, είτε αφορούν εποπτικά θέματα, είτε νέες εξελίξεις για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή