You are here

Χάρης: Κλειδί η αξιόπιστη εποπτεία

20/09/2019 12:49

Το κλειδί για την επιτυχία της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου αποτελεί η αξιόπιστη και αποτελεσματική εποπτεία, τόνισε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε χαιρετισμό στη διάρκεια των εγκαινίων των νέων γραφείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι «η αξιοπιστία της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού εξαρτάται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από την επάρκεια και αξιοπιστία των εποπτικών μας αρχών όπως είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας της ΕΚ τα τελευταία χρόνια μέσα από μια συστηματική προσπάθεια και συνεχή δουλειά.

Μιλώντας για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Επιτροπής ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη λόγω της αύξησης της στελέχωσης της υπηρεσίας αφού, όπως σημείωσε, με τις επικείμενες προσλήψεις, σχεδόν θα τριπλασιαστεί το εργατικό δυναμικό της ΕΚ.

Επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει άλλο τμήμα και φορέας στο δημόσιο που να έχει τριπλασιάσει τη στελέχωση του, μέσα σε αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια».

«Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ραγδαία και εξαιρετικά σημαντικά ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών στην χώρα μας», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία μεταξύ υπουργείου οικονομικών και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Καλογήρου: Άνοδος 174% εποπτευομένων

Η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, τόνισε στην ομιλία της ότι ο ρόλος και οι εποπτικές αρμοδιότητες της ΕΚ έχουν διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ο όγκος της εποπτικής εργασίας έχει τριπλασιασθεί.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η ΕΚ αριθμεί σήμερα 679 οντότητες, σε σχέση με 247 το 2011 με μια άνοδο της τάξης του 174%.

Άνοδο της τάξης του 98% καταγράφει τα τελευταία χρόνια και ο ρυθμός ανάπτυξης των συλλογικών επενδύσεων ενώ τα πολυάριθμα νέα νομοθετήματα της ΕΕ προνοούν πιο εντατικούς, περίπλοκους και στο βάθος εποπτικούς ελέγχους για καλύτερη προστασία των επενδυτών .

Η κ. Καλογήρου ανέφερε επίσης ότι από 53 άτομα που εργοδοτούσε ως μόνιμο προσωπικό η υπηρεσία το 2011 σήμερα στελεχώνεται με 109 άτομα ενώ πρόσφατα προκήρυξε 27 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚ, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά στη βάση του στρατηγικού της σχεδιασμού για την περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου της χρηματιστηριακής αγοράς με σκοπό τη διευκόλυνση άντλησης κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης των εποπτευομένων οργανισμών μέσω αποτελεσματικής εποπτείας και την ανάπτυξη και πρόοδο της κυπριακής κεφαλαιαγοράς μέσω διείσδυσης νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
 

Της Ηρώς Ευθυμίου