You are here

Κατευθυντήριες γραμμές ESMA για ενημερωτικό δελτίο

24/04/2021 06:00

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ/ESMA), σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στο ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 2003/71/ΕΚ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν για τις αρμόδιες Αρχές που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος και τους συμμετέχοντες στις χρηματοοικονομικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που είναι υπεύθυνα για το ενημερωτικό δελτίο σύμφωνα με το άρθρο 11(1) του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και εφαρμόζονται από τις 4 Μαΐου 2021.

Σημειώνεται ότι με γνωστοποίηση του Υπουργού Οικονομικών (Κ.Δ.Π. 227/2019) ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2019, η ΕΚΚ ορίστηκε ως η αρμόδια Αρχή στην Κυπριακή Δημοκρατία για την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1129, καθώς και για τη διασφάλιση της εφαρμογής του.

Σε εγκύκλιο της η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου αναφέρει ότι σκοπός των κατευθυντήριων γραμμών είναι να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στις χρηματοοικονομικές αγορές να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις γνωστοποίησης ως αυτές ορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2019/9801 και να ενισχύσουν τη συνοχή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά στον τρόπο με τον οποίο τα παραρτήματα του εν λόγω κανονισμού εφαρμόζονται.

Επιπλέον, οι στόχοι των κατευθυντήριων γραμμών είναι να καθιερώσουν συνεπείς, αποδοτικές και αποτελεσματικές εποπτικές πρακτικές μεταξύ των αρμόδιων Αρχών κατά την αξιολόγηση της πληρότητας, της κατανόησης και της συνοχής των πληροφοριών στα ενημερωτικά δελτία, καθώς και να εξασφαλίσουν την κοινή, ομοιόμορφη και συνεπή εφαρμογή των απαιτήσεων γνωστοποίησης που ορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2019/980.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν μεταξύ άλλων τις ακόλουθες απαιτήσεις γνωστοποίησης του εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού: Επισκόπηση των αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης και της χρηματοοικονομικής κατάστασης, Κεφάλαια, Προβλέψεις και εκτιμήσεις κερδών, Ιστορικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες, Άτυπες (Pro forma) χρηματοοικονομικές πληροφορίες, Ενδιάμεσες χρηματοοικονομικές πληροφορίες, Δηλώσεις για το κεφάλαιο κίνησης, Κεφαλαιοποίηση και χρέος, Αμοιβές, Συναλλαγές συνδεδεμένων μερών.

Η ΕΚ έχει υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις έχει ενσωματώσει στη διαδικασία εξέτασης των ενημερωτικών δελτίων και των συμπληρωμάτων αυτών, καθώς και στους σχετικούς πίνακες ελέγχου. Η ΕΚΚ αναμένει από τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για το ενημερωτικό δελτίο και τους συμμετέχοντες στις χρηματοοικονομικές αγορές, να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές κατά την κατάρτιση ενημερωτικού δελτίου που πρόκειται να υποβληθεί στην ΕΚΚ.

Της Γεωργίας Χαννή