You are here

Κατευθυντήριες γραμμές για ενημερωτικό δελτίο

29/11/2019 15:32

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για το ενημερωτικό δελτίο, ότι έχει υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά.

Οι κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και εφαρμόζονται από τις 4 Δεκεμβρίου 2019.

Παρότι οι κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των ενημερωτικών δελτίων, των εγγράφων αναφοράς, των γενικών εγγράφων αναφοράς και των σημειωμάτων εκδιδόμενων τίτλων, καθώς και τυχόν συμπληρωμάτων τους, τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για το ενημερωτικό δελτίο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές κατά την κατάρτιση ενημερωτικού δελτίου το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στη σχετική αρμόδια Αρχή.

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1129, πρωταρχικός σκοπός της καταγραφής παραγόντων κινδύνου σε ένα ενημερωτικό δελτίο και/ή συμπλήρωμα, είναι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των επενδυτών να αξιολογούν τους σχετικούς κινδύνους που αφορούν την επένδυσή τους και επομένως να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις κατόπιν ενημέρωσης, έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων. Συνεπώς, οι παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να περιορίζονται στους κινδύνους που είναι ουσιώδεις και αφορούν συγκεκριμένα τον εκδότη και/ή τις κινητές αξίες του και που επιβεβαιώνονται από το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές προορίζονται να βοηθήσουν τις αρμόδιες Αρχές κατά τον έλεγχο του ειδικού χαρακτήρα και του ουσιώδους των παραγόντων κινδύνου και της παρουσίασης των παραγόντων κινδύνου σε κατηγορίες ανάλογα με τη φύση τους. Οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να ενσωματώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στα οικεία εποπτικά τους πλαίσια και να τις λαμβάνουν υπόψη κατά τον έλεγχο των ενημερωτικών δελτίων.

Η ΕΚ έχει υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις έχει ενσωματώσει στη διαδικασία εξέτασης των ενημερωτικών δελτίων και των συμπληρωμάτων αυτών, καθώς και στους σχετικούς πίνακες ελέγχου. Η ΕΚ αναμένει από τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για το ενημερωτικό δελτίο να λαμβάνουν υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές κατά την κατάρτιση ενημερωτικού δελτίου που πρόκειται να υποβληθεί στην ΕΚ.