You are here

Κενά στη νομοθεσία για την πληρωμή μερίσματος

16/03/2002 00:48
Το κενό της νομοθεσίας για την πληρωμή του μερίσματος, είναι ο λόγος για την ατιμωρησία των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑΚ που καθυστερούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να καταβάλουν το ανακοινωθέν μέρισμα στους επενδυτές. Αποτέλεσμα: η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να «σηκώνει ψηλά τα χέρια» μη αποκρύβοντας την αδυναμία της να επιληφθεί δυναμικά του θέματος.

Όπως δήλωσε στην Stockwatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν εταιρίες να μην έχουν καταβάλει μέρισμα που ανακοίνωσαν πριν μήνες παρά τις σχετικές δεσμευτικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, «δεν υπάρχει καμία πρόνοια» στην χρηματιστηριακή νομοθεσία που να προβλέπει τιμωρία και επιβολή οποιασδήποτε ποινής». «Εκτός και αν τεθεί θέμα παραπληροφόρησης του κοινού» είπε ο κ. Κληρίδης σημειώνοντας πάντως ότι μια τέτοια κατηγορία είναι «πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί».

Αυτό που υπάρχει, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι μία κατευθυντήρια εντολή περί δεοντολογίας, σύμφωνα με την οποία είθισται ένα μήνα μετά την ανακοίνωση για καταβολή του μερίσματος, να αποστέλλεται στους δικαιούχους επενδυτές, δια επιταγής, το σχετικό ποσό.

Του Κυριάκου Κυριακίδη