You are here

MFS Vs Μάριου Κληρίδη – ΕΚ

12/08/2002 20:58
Θύελλα αντιδράσεων στη ΓΣ - Λάβρος ο Λ. Παπαφιλίππου κατά Κεφαλαιαγοράς

Πως απαντά ο Μ. Κληρίδης


«Λάβρος» κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο νομικός Σύμβουλος της Marketrends Financial Services Λουκής Παπαφιλίππου, αποκαλύπτει ότι η MFS έχει προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών εναντίον της Κεφαλαιαγοράς, αλλά και εναντίον του προέδρου της Μάριου Κληρίδη τόσο στην Επίτροπο Διοικήσεως όσο και ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας.

Στην καταγγελία ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας που έγινε στις 30 Ιουλίου, εναντίον του προέδρου της ΕΚ Μάριου Κληρίδη, γίνεται λόγος για «κατάχρηση εξουσίας και εκφοβισμό των μελών του ΔΣ» ενώ όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Marketrends Financial Services, το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Παπαφιλίππου, για την εξέταση της καταγγελίας έχει ήδη διοριστεί ανακριτής.

Παράλληλα και απαντώντας στα πιεστικά και φορτικά ερωτήματα των μετόχων της ΓΣ, για τις ενέργειες και αντιδράσεις της εταιρίας στο «πόλεμο» όπως είπαν, που δέχεται η MFS από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Παπαφιλίππου ανέφερε επίσης ότι: Πρώτον, θα προσφύγει με νέα καταγγελία ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας κατά της Κεφαλαιαγοράς, αν στις επόμενες τρεις ημέρες η Επίτροπος Διοικήσεως δεν εκδώσει σχετική απόφαση, στη προσφυγή της εταιρίας σχετικά με την επιβολή σε σειρά εταιριών – περιλαμβανομένης και της MFS - από την ΕΚ του «αντισυνταγματικού» όπως είπε, ειδικού καθεστώτος διαπραγμάτευσης.

Δεύτερον, η MFS έχει προσφύγει στην Επίτροπο Διοικήσεως γιατί οι εντεταλμένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στη εταιρία, Ελεγκτές, ζήτησαν σε διάστημα μιάμιση εργάσιμης ημέρας, σωρεία στοιχείων, απαντήσεων και διευκρινήσεων για τα οποία χρειάστηκαν 270 εργατοώρες (και πλήθος προσωπικού) να συγκεντρωθούν και να απαντηθούν και στο τέλος της ημέρας, οι Ελεγκτές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν με εντολή της Κεφαλαιαγοράς, «με την πρόφαση» ότι ήθελε «να πάρει πληροφορίες και καταθέσεις από υπαλλήλους της εταιρίας».

Ο κ. Παπαφιλίππου μάλιστα, έδωσε στα ΜΜΕ και τη σχετική αλληλογραφία με το ελεγκτικό οίκο PricewaterhouseCoopers στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «τονίσαμε το παράνομο και παράλογο του διορισμού σας και παρά το γεγονός ότι ουδέποτε μας αποκαλύφθηκαν οι όροι εντολής σας και παρά το γεγονός ότι έχετε αρνηθεί να δώσετε διαβεβαίωση εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας, έχουμε προχωρήσει σε πλήρη αποκάλυψη και απρόσκοπτη πρόσβαση στα στοιχεία όπως απαιτεί ο νόμος, ενώ έχουμε επιφυλάξει τα δικαιώματα μας».

Ο κ. Παπαφιλίππου διερωτήθηκε γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κινήθηκε με τον ίδιο ζήλο και εναντίον προέδρων μεγάλων τραπεζικών οργανισμών για γνωστές δημόσιες δηλώσεις τους για τη τιμή των μετοχών τους, αλλά και εναντίον μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας (την οποία δεν κατονόμασε) η οποία όπως είπε, θα «έπρεπε να οδηγηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα, αλλά» όπως ισχυρίστηκε, επειδή έχει πλάτες μεγάλο τραπεζικό οργανισμό δεν έγινε τίποτα.

Έτερος νομικός σύμβουλος της MFS, ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ κατά την επίμαχη περίοδο της χρηματιστηριακής «έκρηξης» ο κ. Ντίνος Παπαδόπουλος, το ελεγκτικό γραφείο του οποίου εισήγαγε το μεγαλύτερο αριθμό εταιριών στο ΧΑΚ, να διεξάγει έρευνες εναντίον της που εισήχθη το Μάιο του 2001, όταν το χρηματιστήριο βρισκόταν ήδη σε πτωτική πορεία.

Μάριος Κληρίδης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα αποδόθηκαν κατά της Επιτροπής στη ΓΣ της MFS, τονίζοντας ότι η ΕΚ ενεργεί στα πλαίσια του νόμου, προσθέτοντας ότι η MFS δεν συνεργάζεται κανονικά με την Κεφαλαιαγορά, προσθέτοντας για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις τους ζητήσαμε κάποια στοιχεία τα οποία μπορούσαν να μας στείλουν σε δύο ώρες.

Κληθείς από τη Stockwatch να σχολιάσει τα περί καταγγελίας στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα αναμένει το αποτέλεσμα της έρευνας του ανακριτή, περιοριζόμενος να πει ότι το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη