You are here

Μνημόνια επιτροπής κεφαλαιαγοράς για Brexit

07/02/2019 16:52

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και οι ευρωπαϊκές εθνικές ρυθμιστικές Αρχές, περιλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚ), έχουν συμφωνήσει μνημόνια συναντίληψης (ΜΣ) με την ομόλογη αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Conduct Authority), για την περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Η συμφωνία των μνημονίων συναντίληψης θα διατηρήσει, μέσω των κατάλληλων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) και του FCA, την προστασία των επενδυτών, στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου.

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης συλλογικών χαρτοφυλακίων από κυπριακούς διαχειριστές συλλογικών επενδύσεων και αυτοδιαχειριζόμενα επενδυτικά ταμεία, σε οντότητες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ύπαρξη κατάλληλων συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων αρμόδιων Αρχών είναι, ανάλογα με την περίπτωση, προϋπόθεση βάσει του κοινοτικού Δικαίου, όταν η ανάθεση αυτή γίνεται σε οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτη χώρα», κατέληξε η κ. Καλογήρου.