You are here

Οι προκλήσεις για την κεφαλαιαγορά το 2023

02/01/2023 10:06

Το 2023 η ΕΚΚ θα παραμένει προσηλωμένη στην υπεύθυνη ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς μέσω της άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας για τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών, αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Θεοχαρίδης.

Σε δήλωσή του στη StockWatch, ο κ. Θεοχαρίδης σημειώνει ότι παρά τις συνεχείς προκλήσεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η κεφαλαιαγορά στην Κύπρο εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς.

«Προκειμένου η ΕΚΚ να συνεχίσει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στον σημαντικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει ως εποπτική αρχή και τη νέα χρονιά, είναι υψίστης σημασίας να εξακολουθήσει να έχει στη διάθεσή της όλες τις δέουσες εξουσίες και να ενισχύεται συνεχώς με τους απαραίτητους πόρους», τονίζει.

Επισημαίνει ότι η τεχνολογία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και για τη νέα χρονιά, γι’ αυτό και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει να επενδύει στην προληπτική εποπτεία, αναπτύσσοντας σειρά εξειδικευμένων συστημάτων που της επιτρέπουν να συμβαδίζει με τη ραγδαία ψηφιοποίηση του τομέα.

«Η διαχείριση και η σωστή επεξεργασία του τεράστιου όγκου δεδομένων που συγκεντρώνονται για τους εποπτευόμενους, μέσω εξειδικευμένων συστημάτων είναι σημαντική για την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας», σημεώνει.

Μεγάλη πρόκληση επίσης, αποτελεί και ο οδικός χάρτης της ΕΕ για την πράσινη οικονομία. Αναφέρει ότι οι κεφαλαιαγορές έχουν καθοριστικό ρόλο υλοποίηση της πράσινης ανάπτυξης «και κατ’ επέκταση ως εποπτικές Αρχές, έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην προώθηση των πράσινων επενδύσεων και στην επίβλεψη ότι αυτές οι επενδύσεις αποτελούν πραγματική στροφή σε βιώσιμες επενδύσεις και όχι greenwashing».

Σημαντική πρόσκληση είναι επίσης, η έγκαιρη υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών στο θεσμικό πλαίσιο, είτε αφορούν εποπτικά θέματα, είτε νέες εξελίξεις για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.  

«Γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η ΕΚΚ να διατηρήσει την ευελιξία της, ώστε να είναι σε θέση να συμβαδίζει με τον γρήγορο ρυθμό των εξελίξεων και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στον ρόλο που καλείται να επιτελέσει ως εποπτική αρχή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν έχει στη διάθεσή της όλες τις δέουσες εξουσίες και συνεχίσει να ενδυναμώνεται περαιτέρω με τους απαραίτητους πόρους, είτε αυτοί αφορούν την τεχνολογική της αναβάθμιση ή/και άλλες υποδομές, είτε την ενίσχυσή της με ανθρώπινο δυναμικό. Είναι σημαντικό, ως εποπτική Αρχή να ενεργεί προληπτικά, προλαβαίνοντας τυχόν κινδύνους, ώστε να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η βαρύτητα των αποφάσεών της να αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδει στην προστασία των επενδυτών και την αξιοπιστία του τομέα», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή