You are here

Ολική αναστολή άδειας της AFX Capital Markets

19/07/2019 16:53

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ανακοίνωσε ότι η άδεια λειτουργίας της Κυπριακής Εταιρείας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών AFX Capital Markets Ltd έχει ανασταλεί ολικώς, καθότι υφίστανται υπόνοιες για ενδεχόμενη μη συμμόρφωσή της με το άρθρο 22(1) του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2017.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία δεν φαίνεται να συμμορφώνεται διαρκώς με το άρθρο 17(9) (οργανωτικές απαιτήσεις) του νόμου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, ως εξειδικεύεται στις παραγράφους 4, 6 και 9 της Οδηγίας ΟΔ87-01 του 2018, αναφορικά με την προστασία των κεφαλαίων των πελατών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση λήφθηκε καθότι η ανωτέρω ενδεχόμενη παράβαση προκαλεί ανησυχίες και κίνδυνο σχετικά με την προστασία των πελατών της εταιρείας ή των επενδυτών και ενέχει απειλή για την εύρυθμη λειτουργία και ακεραιότητα της αγοράς.

Η εταιρεία οφείλει, εντός δέκα ημερών, να προβεί σε ενέργειες προς συμμόρφωση με τις ανωτέρω πρόνοιες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής της άδειας λειτουργίας της η Εταιρεία δεν επιτρέπεται να παρέχει/ασκεί επενδυτικές υπηρεσίες/δραστηριότητες, να συνάπτει επιχειρηματική σχέση με οποιοδήποτε πρόσωπο και να αποδέχεται οποιοδήποτε νέο πελάτη, ούτε να διαφημίζει τον εαυτό της ως παροχέα επενδυτικών υπηρεσιών.

Η εταιρεία, εφόσον οι υφιστάμενοι πελάτες της το επιθυμούν, δύναται να προβαίνει στις πιο κάτω ενέργειες χωρίς να θεωρηθεί ότι παραβαίνει τις πρόνοιες του άρθρου 7(α) της ΟΔ87- 05, δηλαδή να ολοκληρώσει όλες τις ενώπιον συναλλαγές της ιδίας και των πελατών της, ως οι οδηγίες τους, καθώς και να αποδώσει όλα τα κεφάλαια και τα χρηματοοικονομικά μέσα που αναλογούν στους πελάτες της.