You are here

Πρόστιμα κεφαλαιαγοράς σε 6 εταιρείες

28/05/2019 16:54

Το συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων σε 6 εταιρείες για παραβάσεις του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου του 2007, σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης εκδοτών για το οικονομικό έτος 2017.

Η ΕΚ αποφάσισε:

A. Την επιβολή διοικητικού προστίμου σε εκδότες για παράβαση του άρθρου 9(1) του Νόμου καθότι δεν δημοσιοποίησαν την Ετήσια Οικονομική τους Έκθεση για το οικονομικό έτος 2017 ως όφειλαν, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 37(1) του ιδίου Νόμου, εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη του οικονομικού τους έτους, ήτοι μέχρι τις 30 Απριλίου 2018, ως ακολούθως:

1. Διοικητικό πρόστιμο ύψους €3.000 στην εταιρεία Rolandos Enterprises Public Ltd, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εταιρεία, αν και με καθυστέρηση τριών (3) μηνών, προχώρησε στις 31 Ιουλίου 2018 στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, παρέχοντας ενημέρωση στους επενδυτές.

2. Διοικητικό πρόστιμο ύψους €1.500 στην εταιρεία Ch. Charilaou Group Plc, λαμβάνοντας υπόψη:

-Το γεγονός ότι η Εταιρεία, αν και με καθυστέρηση πέντε (5) μηνών, προχώρησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, παρέχοντας ενημέρωση στους επενδυτές.

-Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οφείλετο στην παραίτηση των ελεγκτών της Εταιρείας στις 30 Απριλίου 2018, δηλαδή την τελευταία ημέρα της προθεσμίας για δημοσιοποίηση, και στην ανάγκη διορισμού νέων ελεγκτών, το οποίο επηρέασε τη δυνατότητα της για συμμόρφωση εντός της καθορισμένης στον Νόμο προθεσμίας.

3. Διοικητικό πρόστιμο ύψους €1.500 στην εταιρεία Regallia Holdings & Investments Public Ltd, λαμβάνοντας υπόψη:

-Το γεγονός ότι η Εταιρεία, αν και με καθυστέρηση πέντε (5) μηνών, προχώρησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, παρέχοντας ενημέρωση στους επενδυτές.

-Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οφείλετο στην παραίτηση των ελεγκτών της Εταιρείας στις 13 Μαρτίου 2018, δηλαδή ενάμιση (1½) μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας για δημοσιοποίηση, και στην ανάγκη διορισμού νέων ελεγκτών, το οποίο επηρέασε τη δυνατότητα της για συμμόρφωση εντός της καθορισμένης στον Νόμο προθεσμίας.

4. Διοικητικό πρόστιμο ύψους €1.000 στην εταιρεία A.L Prochoice Group Public Ltd, λαμβάνοντας υπόψη:

-Το γεγονός ότι η Εταιρεία, αν και με καθυστέρηση τεσσάρων (4) μηνών, προχώρησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, παρέχοντας ενημέρωση στους επενδυτές.

- Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οφείλετο στην παραίτηση των ελεγκτών της Εταιρείας στις 27 Απριλίου 2018, δηλαδή τρεις (3) ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για δημοσιοποίηση, και στην ανάγκη διορισμού νέων ελεγκτών, το οποίο επηρέασε τη δυνατότητα της για συμμόρφωση εντός της καθορισμένης στον Νόμο προθεσμίας.

5. Διοικητικό πρόστιμο ύψους €1.000 στην εταιρεία CPI Holdings Public Ltd, λαμβάνοντας υπόψη:

-Το γεγονός ότι η Εταιρεία, αν και με καθυστέρηση τεσσάρων (4) μηνών, προχώρησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, παρέχοντας ενημέρωση στους επενδυτές.

-Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οφείλετο στην παραίτηση των ελεγκτών της Εταιρείας στις 27 Απριλίου 2018, δηλαδή τρεις (3) ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για δημοσιοποίηση, και στην ανάγκη διορισμού νέων ελεγκτών, το οποίο επηρέασε τη δυνατότητα της για συμμόρφωση εντός της καθορισμένης στον Νόμο προθεσμίας.

Η ΕΚΚ, για τον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου που επέβαλε στους εκδότες οι οποίοι αναφέρονται στο σημείο Α ανωτέρω για παράβαση του άρθρου 3

B. Την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €1.000 στην εταιρεία SeaBird Exploration Plc για παράβαση του άρθρου 9(3)(γ) του Νόμου, αφού στην Ετήσια Οικονομική της Έκθεση για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2018, δεν συμπεριέλαβε τη Δήλωση Μελών Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων υπευθύνων για τις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις καθώς επίσης και για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της μητρικής εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη:

-Τη σημασία της δήλωσης που περιλαμβάνεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση από τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εκδότη, το γενικό διευθυντή και τον οικονομικό διευθυντή, όσον αφορά την κατάρτιση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων, η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε σχέση με τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση που δημοσιοποιείται.

-Τη βαρύτητα που αποδίδεται στη διασφάλιση του ότι τα πρόσωπα που καλύπτει ο Νόμος συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιές του.

-Το γεγονός ότι η Εταιρεία παρέλειψε να συμπεριλάβει τις δηλώσεις μελών διοικητικού συμβουλίου και άλλων υπευθύνων στην Ετήσια Οικονομική της Έκθεση για το έτος 2016.