You are here

Πρόστιμο €30 χιλ. στη Bluehouse Investment Advisors

23/04/2019 17:09

Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αποφάσισε την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €30 χιλ. στον ΔΟΕΕ Bluehouse Investment Advisors Ltd για μη συμμόρφωση με το άρθρο 16(1) του περί Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμου του 2013.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία  δεν διαχωρίζει λειτουργικά τη λειτουργία διαχείρισης κινδύνων από τη λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, με βάση και τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2013.

Για τον καθορισμό του ύψους του διοικητικού προστίμου, η ΕΚ έλαβε υπόψη της τους ακόλουθους παράγοντες:

1. Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από το ύψος της διοικητικής κύρωσης που προβλέπεται στον νόμο για τέτοιες παραβάσεις.

2. Τη βαρύτητα που αποδίδεται στη διασφάλιση του ότι τα πρόσωπα που υπόκεινται στην εποπτεία της ΕΚΚ συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες του νόμου και του κανονισμού 231/2013.

3. Τη σημασία που προσδίδεται στο ότι η λειτουργία διαχείρισης κινδύνων του ΔΟΕΕ υλοποιεί αποδοτικές πολιτικές και διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των συμφερόντων των επενδυτών του ΟΕΕ.

4. Τη σημασία που προσδίδεται στον διαχωρισμό της λειτουργίας διαχείρισης κινδύνων του ΔΟΕΕ από τη λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου του, για να διασφαλίζεται η μη ύπαρξη σύγκρουσης καθηκόντων η οποία δύναται να επηρεάσει τα συμφέροντα των επενδυτών του ΟΕΕ.

5. Ως μετριαστικό παράγοντα, το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει υποπέσει σε όμοια παράβαση στο παρελθόν.