You are here

Πρώτη στην Ευρώπη η Σοφοκλέους στην καταστολή κατάχρησης της αγοράς. Η Κύπρος?

28/03/2002 09:21
Σε θέματα κατάχρησης αγοράς η εποπτική καταστολή στην Ελλάδα είναι από τις πιο αποτελεσματικές σε ολόκληρη την Ευρώπη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Κεφαλαιαγοράς για το 2001.

Σε μια ομιλία που κάνει πολλούς στην Κύπρο να μελαγχολούν, λόγω των γεγονότων του 1999, ο κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε σε εκατοντάδες ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από ελεγκτικό προσωπικό, ενώ η νομική διεύθυνση της Επιτροπής χειρίσθηκε εκατοντάδες δικαστηριακές υποθέσεις.

Όπως είπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε μέσα στο 2001 πρόστιμα ύψους 9.310,6 χιλ. ευρώ, δηλαδή 3,172 δισ. δρχ., ενώ παράλληλα ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας σειράς εισηγμένων εταιριών. Ακόμη η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, υπέβαλε ποινή κατά μίας εισηγμένης εταιρίας για συμμετοχή σε χειραγώγηση μετοχών και παραπλανητική πληροφόρηση και κατά 3 φυσικών προσώπων για χειραγώγηση μετοχών και παραπλανητική πληροφόρηση. Η Επιτροπή διερεύνησε, αποκάλυψε και επέβαλε κυρώσεις για πέντε σοβαρές υποθέσεις κατάχρησης αγοράς για το 2001.

Επίσης, ο κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στα κέρδη των εταιρειών. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα προ φόρων των εισηγμένων εταιρειών στις χρήσεις 1999 και 2000 ήταν σημαντικά αυξημένα από λογιστικοποίηση κερδών από μετοχές. Παρά το γεγονός αυτό και σύμφωνα με πρώτες συντηρητικές εκτιμήσεις της Κεφαλαιαγοράς, τα αποτελέσματα προ τόκων φόρων και αποσβέσεων για το 2001 κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2000, μολονότι τα προ φόρων κέρδη της χρήσης 2001 εμφανίζουν μείωση κατά 12%.

Η πιο μεγάλη εποπτική εξέλιξη που σημειώθηκε κατά το περασμένο έτος ήταν η ριζική αναβάθμιση της παρακολούθησης της συμπεριφοράς των εταιρειών, των οποίων οι τίτλοι είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο, σημειώνοντας την εφαρμογή του κανονισμού συμπεριφοράς των εισηγμένων εταιρειών, η οποία όπως είπε επέφερε σημαντικότατη βελτίωση στη διαφάνεια τόσο των εταιρικών εξελίξεων όσο και των συναλλαγών από μεγάλους μετόχους.