You are here

Σοβαρά ελλείμματα στο νόμο εντοπίζει η ΕΚ

05/03/2003 11:52
Δύο πολύ σημαντικά ελλείμματα στην κείμενη νομοθεσία σε σχέση με τον έλεγχο, την υποδομή και την δραστηριότητα των δημοσίων εταιρειών που εγκυμονούν κινδύνους για την ομαλή λειτουργία της χρηματαγοράς εντοπίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό της ΕΚ, υπάρχει σημαντική αδυναμία στο νομικό πλαίσιο ως προς την απόδειξη παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού στα πλαίσια των προβλέψεων των εισηγμένων εταιρειών.

Ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς τόνισε μάλιστα ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή για εσωτερικό έλεγχο και δεν μπορούν να παρακολουθούν τα οικονομικά αποτελέσματά τους. Με συνέπεια, όπως σημείωσε, όταν οι ελεγκτές εκδίδουν τα τελικά αποτελέσματα των εταιρειών τους «να παθαίνουν και οι ίδιοι σοκ».

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της εξέτασης των υποθέσεων που αφορούν συναλλαγές συνδεδεμένων προσώπων, επισημαίνοντας ότι λόγω του νομικού πλαισίου η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρος. Η Κεφαλαιαγορά εξετάζει τέσσερις υποθέσεις που αφορούν συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα, είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι η εξέταση κάθε υπόθεσης διαρκεί μέχρι και οχτώ μήνες για να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών στα πλαίσια της εξέτασης του προϋπολογισμού της ΕΚ αναφέρθηκαν στο σημαντικό έλλειμμα που παρουσιάζουν τα έσοδα και τα έξοδα και το οποίο ανέρχεται στο £1 εκατ. (αναμενόμενα έσοδα £370 χιλ. – έξοδα £1,3 εκατ.).

Σε παρατήρηση βουλευτή ότι με την εφαρμογή του blue print αλλάζει η δομή των εσόδων της ΕΚ, ο Μάριος Κληρίδης σημείωσε ότι η μόνη λύση που προσφέρεται είναι η συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για σταθερή ετήσια επιχορήγηση της Κεφαλαιαγοράς.

«Δυστυχώς η αύξηση των αρμοδιοτήτων μας δεν είναι αντίστοιχη και με τη δημιουργία ανάλογων πηγών νέων εισοδημάτων», δήλωσε στη Stockwatch πριν από τη συνεδρία της επιτροπής ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής, επισημαίνοντας πάντως ότι μέχρι τώρα το υπουργείο και η βουλή είναι πρόθυμοι να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της.

Ερωτηθείς πάντως από βουλευτές για το πώς βλέπει ο ίδιος να επιλύεται το πρόβλημα της αύξησης των εσόδων, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι μία λύση θα ήταν και η αύξηση του τέλους συναλλαγής που εισπράττει η ΕΚ από τις πράξεις στο ΧΑΚ καθώς και η αύξηση των προστίμων αλλά, όπως είπε, αυτή δεν είναι και η καλύτερη λύση υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στο χρηματιστήριο, καθώς δεν μπορούν να επιβληθούν εξοντωτικά πρόστιμα στις εταιρείες (η ΕΚ εισπράττει το 5% των εσόδων του ΧΑΚ από τα τέλη συναλλαγών).

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις των παριστάμενων βουλευτών ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι θα πρέπει το αργότερο αρχές Απριλίου να κατατεθεί ο νόμος για την εισαγωγή των αμοιβαίων κεφαλαίων, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις στη συνέχεια προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο καθεστώς για τα αμοιβαία από την τροποποίηση της νομοθεσίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ οι οποίες θα εφαρμοσθούν αρχές του 2004.

Τέλος ο κ. Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν από την Κεφαλαιαγορά οι πρώτες άδειες λειτουργίας Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Στην πρώτη συνεδρία μετά τις προεδρικές εκλογές και με την υπουργοποίηση των πρώην μελών της Μάρκου Κυπριανού, Γιώργου Λιλλήκα και Δώρου Θεοδώρου στη σημερινή συνεδρία προήδρευσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άριστος Χρυσοστόμου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη