You are here

Στις ελληνικές καλένδες η έρευνα της ΕΚ για χειραγώγηση τιμών;

27/03/2002 10:33
Δηλώσεις στην «SW» του Μ. Κληρίδη

Σε μαραθώνια, με ακαθόριστη και απρόβλεπτη μάλιστα χρονική κατάληξη, οδηγείται η διαδικασία ακροάσεων απολογίας, των τριών χρηματιστηριακών γραφείων ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που βρίσκονται υπό κατηγορία για χειραγώγηση τιμών. Η διαδικασία απολογίας, ξεκίνησε ύστερα από την απροειδοποίητη έρευνα και συλλογή πληροφοριών στις 28 Αυγούστου 2001, στα γραφεία των Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή Λτδ, Spidertrade.com Ltd και C.N. Hadjigavriel Stockbrokers Ltd

Παρά το γεγονός ότι τα δύο, από τα τρία Γραφεία, έχουν ολοκληρώσει εδώ και καιρό την απολογία τους, ο πρόεδρος της ΕΚ, Μάριος Κληρίδης, δηλώνει στην Stockwatch, ότι «θέση προς το παρόν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι ότι θα πρέπει να εκδοθούν και οι τρεις αποφάσεις μαζί, και όχι μεμονωμένα».

Αρμόδιοι επί των χρηματιστηριακών δρώμενων - που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους - εξέφρασαν στην Stockwatch, την απορία τους για την κωλυσιεργία που παρατηρείται και την τακτική της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος της οποίας ωστόσο, Μάριος Κληρίδης, δηλώνει ότι «δεν μπορεί να καθορισθεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση μιας απολογίας και υπεράσπισης» αφού θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά βήματα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή, έχει εδώ και πολύ καιρό υποβάλει γραπτώς τις θέσεις της και η ΕΚ θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει την απολογία της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «SW» η όλη καθυστέρηση, οφείλεται στην συνεχιζόμενη απολογία – μέσω των νομικών συμβούλων - της C.N. Hadjigavriel Stockbrokers Ltd. Η ακρόαση της εν λόγω εταιρίας αναμένεται να συνεχισθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Παρά τις πολυήμερες προσπάθειες της «SW» να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της εταιρίας C.N. Hadjigavriel Stockbrokers Ltd, τούτο δεν κατέστη δυνατόν, ωστόσο, όπως πληροφορείται η Stockwatch, παρά την επιλογή της προφορικής απολογίας, έχει ζητηθεί από τη εταιρία Χ’’Γαβριήλ να καταθέσει και γραπτώς τις επίσημες θέσεις της, προκειμένου να αποφευχθούν παρανοήσεις και εξαγωγές λανθασμένων συμπερασμάτων.

Όπως δήλωσε στην «SW» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή Λτδ, Αντρέας Χατζηξενοφώντος στο γραπτό υπόμνημα/απολογία προς την Κεφαλαιαγορά γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αμέσως μόλις το ΔΣ της εταιρίας, έλαβε τον Αύγουστο του 2001 επιστολή από το Συμβούλιο του ΧΑΚ για το θέμα της ανταλλαγής των πακέτων, σταμάτησε άμεσα τις αγορές, προτού καν ασχοληθεί με το θέμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στο υπόμνημα, παρατίθενται όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η ΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της 28ης Αυγούστου, επισημαινόταν μεταξύ άλλων, ότι «η συμμετοχή χρηματιστών σε ενέργειες που τυχόν να αποσκοπούν στην χειραγώγηση των τιμών αποτελεί αντιεπαγγελματική και αντιδεοντολογική πράξη». Επιπλέον προειδοποιούσε, πρώτον ότι θα λάβει «σημαντικά υπόψη της τυχόν εμπλοκή σε τέτοιους είδους συμπεριφορά, όταν στο μέλλον τα χρηματιστηριακά γραφεία υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ΕΠΕΥ, και δεύτερον, ότι «Διοικητικοί Σύμβουλοι ή/και διευθυντές δημοσίων εταιρειών οι οποίοι ενέχονται σε πράξεις χειραγώγησης τιμών δεν έχουν θέση στα διοικητικά συμβούλια δημοσίων εταιρειών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ε.Κ. «σκοπεύει να κινηθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση».

Του Κυριάκου Κυριακίδη