You are here

Θέτουν όριο στην παράταση προθεσμιών Κεφαλαιαγοράς

02/05/2022 18:59

Όριο στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορεί να ισχύει το δικαίωμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να παρατείνει προθεσμίες, τίθεται σε σχετικά νομοσχέδια, κατόπιν υποδείξεων της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Η Επιτροπή εξέτασε σήμερα τα τροποποιητικά νομοσχέδια περί  Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμο του 2021 και περί Ανοικτού Τύπου Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων Νόμο του 2021, τα οποία δίνουν την ευελιξία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρατείνει οποιεσδήποτε προθεσμίες, σε περίπτωση που οι συνθήκες που επικρατούν στη Δημοκρατία επηρεάζουν τη δυνατότητα συμμόρφωσης των εποπτευομένων της.

Τα νομοσχέδια που προνοούν δυνατότητα παράτασης προθεσμιών για περίοδο έξι μηνών με δυνατότητα ανανέωσης ανά εξάμηνο, στη βάση έκτακτων συνθηκών που ενδεχομένως να προκύψουν, όπως για παράδειγμα οι συνθήκες της πανδημίας, τέθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας, ωστόσο η ψήφισή τους αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΑΚΕΛ.

Περιορισμένο πεδίο εφαρμογής

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπιθιώτη, ανάφερε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι αφορούν μόνο στην υποβολή της ετήσιας και εξαμηνιαίας έκθεσης των εταιρειών, οι οποίες είναι εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για εθνικές νομοθεσίες οι οποίες κατατέθηκαν στην Βουλή με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια η σχετική πρόνοια είχε ενσωματωθεί στα διατάγματα μέτρων που εξέδιδε η κυβέρνηση για την πανδημία.

Ανάφερε επίσης, ότι τα νομοσχέδια κατατέθηκαν στην Βουλή από τον περασμένο Αύγουστο και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του επόπτη για να παρατείνει συγκεκριμένες προθεσμίες.

Προς αναθεώρηση του κειμένου

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι όπως έχει διαμορφωθεί το κείμενο του προτεινόμενου νόμου, παρέχεται η εξουσία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποφασίζει όποτε θέλει να δίνει παράταση στις προθεσμίες.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει διαφωνία στο να δοθεί η παράταση των έξι μηνών με δυνατότητα επέκτασης άλλων έξι μηνών, επισημαίνοντας όμως, ότι ο νόμος θα πρέπει να έχει περιορισμένη διάρκεια εφαρμογής, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του κόμματος να καταθέσει τροπολογία για εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου για ένα έτος.

Η γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών ανάφερε, ότι τα προτεινόμενα νομοσχέδια «πάσχουν» καθώς δεν ξεκαθαρίζεται ότι αφορούν μόνο την υποβολή της ετήσιας και εξαμηνιαίας έκθεσης των εταιρειών, οι οποίες είναι εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δεν καθορίζονται οι ειδικές έκτακτες συνθήκες.

Τα νομοσχέδια αναμένεται να αναθεωρηθούν και να κατατεθούν ξανά στην Επιτροπή με την υιοθέτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ για εφαρμογή των συγκεκριμένων νόμων για περίοδο ενός έτους.

Της Ελένης Χαραλάμπους