You are here

Αναλυτές: Μείωση επιτοκίων, αλλά όχι σήμερα

02/09/2005 09:05
Υπό το φως της χθεσινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει τις νομισματικές εξελίξεις και να καθορίσει το ύψος των επιτοκίων. Από την τελευταία της συνεδρίαση, στις 8 Ιουλίου, το εξωτερικό και εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει αισθητά. Η ενεργειακή κρίση των τελευταίων τριών βδομάδων απειλεί να ψαλιδίσει την παγκόσμια (και εγχώρια) ανάπτυξη, τροφοδοτώντας παράλληλα τον πληθωρισμό. Αν και τα χθεσινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, σε αντίθεση με τον Ιούνιο, τον Αύγουστο προέκυψε επιτάχυνση του εγχώριου πληθωρισμού. Όσο αφορά την ισοτιμία, η λίρα συνέχισε να ενισχύεται τους τελευταίους μήνες, αλλά με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς από ότι τον Ιούνιο, όταν η Επιτροπή είχε αιφνιδίως μειώσει τα επιτόκια για να ανακόψει την ανατίμηση.

Παρά τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον, οι αναλυτές θεωρούν πρόωρη τη μείωση των επιτοκίων. Από τους έντεκα αναλυτές και οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στην καθιερωμένη, πλέον, σφυγμομέτρηση της StockWatch, όλοι σχεδόν εκτιμούν πως η ΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Ο ίδιος αριθμός (9) θεωρεί πως αυτή είναι και η ενδεδειγμένη απόφαση, ενώ δύο αναλυτές πιστεύουν πως η νομισματική αρχή οφείλει να μειώσει τα επιτόκια. Εντούτοις, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η ανησυχία της χρηματοοικονομικής κοινότητας για τον πληθωρισμό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης. Οκτώ από τους έντεκα αναλυτές θεωρούν πως ο πληθωρισμός πρέπει να είναι η «νούμερο ένα» ανησυχία της ΚΤ (ως είθισται, άλλωστε). Δύο αναλυτές πιστεύουν πως η ΚΤ πρέπει να προσέξει την ισοτιμία.

Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, οι αναλυτές άρχισαν να επικεντρώνουν τις ανησυχίες τους στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Πέντε από τους έντεκα εκτιμούν πως αυτή πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του ΥΠΟΙΚ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Άλλοι τρεις σημειώνουν την ανάγκη επικέντρωσης στην οικονομική ανάπτυξη. Πάντως, η πλειοψηφία των αναλυτών φαίνεται να έχει πειστεί πως η αναζήτηση νέων εσόδων και η παράλληλη συγκράτηση των δαπανών είναι η συνταγή για επιτυχή πορεία προς την ΟΝΕ. Τρεις αναλυτές ζητούν περισσότερη επικέντρωση στις δαπάνες, όχι στα έσοδα. Παράλληλα, όλοι σχεδόν οι αναλυτές συμφωνούν πως το χρέος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ.

Όσο για την ισοτιμία, οι πλείστοι αναλυτές εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 0,5729 (€1:£0,5729) που είναι σήμερα. Αυτό είναι το ψηλότερο σημείο που βρέθηκε η λίρα την τελευταία τριετία και πολύ κοντά στο ατύπως τηρούμενο εύρος διακύμανσης του (+/-2,25%) από την κεντρική ισοτομία (βρίσκεται σήμερα στο 2,11%). Τέσσερις αναλυτές εκτιμούν ότι η λίρα θα υποχωρήσει τους προσεχείς μήνες, ίσως λόγω της περιορισμένης επίδρασης του τουριστικού συναλλάγματος μετά τη λήξη της θερινής σεζόν.

Α.Ε.