You are here

Επενδυτικές: Στο ψυγείο £60 εκ.

28/07/2003 10:05
Το ουχί ευκαταφρόνητο ποσό των £60 εκατομμυρίων σε μετρητά φυλάγουν ως κόρη οφθαλμού στα ταμεία τους οι 31 επενδυτικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται, το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2003 βρήκε τις επενδυτικές με περισσότερα ρευστά στην τράπεζα σε σύγκριση με το τέλος του πρώτου τριμήνου. Η σχετική επενδυτική αδράνεια, επήλθε, δε, σε μια περίοδο που ο FTSE κατέγραψε κέρδη 15% καταδεικνύοντας τη μεγάλη αποχή των λεγόμενων θεσμικών από τη κυπριακή κεφαλαιαγορά και δημιουργώντας, παράλληλα, ερωτήματα για τις επενδυτικές τους επιλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch και που παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα, οι 31 επενδυτικές είχαν στις 30 Ιουνίου 2003 £59,8 εκ. σε μετρητά στα ταμεία τους έναντι £58,6 εκ. στις 31 Μαρτίου 2003 (+£1,2 εκ.). Την ίδια περίοδο ο χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε αισθητή αύξηση 3.6% και ο FTSE 15%, ωθούμενος κυρίως από τις τράπεζες. Δηλαδή, σε μια περίοδο που η αγορά παρουσίαζε ανοδικές τάσεις και που τα καταθετικά επιτόκια μειώθηκαν, οι επενδυτικές μείωσαν στο σύνολο τους τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές και αύξησαν τα μετρητά τους στην τράπεζα.

Τα περισσότερα από τα μισά μετρητά των επενδυτικών βρίσκονται στα ταμεία της Δήμητρα Επενδυτικής και φθάνουν τα £34 εκατομμύρια. Ακολουθεί η Αθηνά με £11,3 εκ. και η Interfund με £4 εκ.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτικών συνοψίζεται, πάντως, στην επενδυτική δραστηριότητα των εταιρειών που συνδέονται με τα δύο μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα, Cytrustees (Τράπεζα Κύπρου) και Apollo (Λαϊκή Τράπεζα). Κατά την υπό εξέταση περίοδο οι δύο επενδυτικές δεν πρόσθεσαν στα χαρτοφυλάκια τους ούτε μία μετοχή των τραπεζών με τις οποίες συνδέονται. Από το τέλος Μαρτίου μέχρι το τέλος Ιουνίου, όμως, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου κέρδισε 20% και η μετοχή της Λαϊκής 13.4%.