You are here

Ισχυρός ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες

29/05/2023 06:19

Με πληθώρα πακέτων κινητής τηλεφωνίας κατακλύζουν την αγορά οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, επιδιώκοντας να «κερδίσουν» τους καταναλωτές με χαμηλές τιμές και πλούσιο περιεχόμενο, αναλόγως αναγκών.

Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που διενήργησε η StockWatch στις σελίδες των τεσσάρων εταιρειών στην Κύπρο, οι τιμές και το περιεχόμενο των προτεινόμενων πακέτων αγγίζουν τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή.

Ωστόσο, η αγορά γεμίζει κυρίως με πλάνα κινητής απεριόριστου περιεχομένου σε ότι αφορά τις κλήσεις, τα μηνύματα αλλά και το διαδίκτυο κινητής τηλεφωνίας, εκτός από την υπηρεσία καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Εξάλλου, με βάση στοιχεία από το Γραφείο Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η ένταση του ανταγωνισμού αυξήθηκε με την είσοδο της εταιρείας Cablenet στην κινητή τηλεφωνία.

Σύμφωνα με το λειτουργό του Παρατηρητηρίου Αγοράς του ΓΕΡΗΕΤ, Παναγιώτη Κυριακίδη, η ένταση ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία αυξήθηκε, με αποτέλεσμα η μέση μηνιαία σταθμισμένη τιμή των πακέτων με απεριόριστο mobile internet να μειωθεί κατά την περίοδο 2020-2022, κατά περίπου 60%.

Παράλληλα, εξήγησε, ο όγκος δεδομένων κατά το ίδιο διάστημα διπλασιάστηκε.

«Η μείωση των τιμών του που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τα πακέτα unlimited οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αγοράς του ΓΕΡΗΕΤ, σε ακόμη περαιτέρω αύξηση του όγκου δεδομένων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 τετραπλασιάζοντας τον όγκο δεδομένων μέσα σε 3 χρόνια. Ως εκ τούτου, η μείωση των τιμών αντικατοπτρίζεται έντονα στη χρήση δεδομένων», συμπλήρωσε.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, πρόσθεσε, υποβοηθούμενη από την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη με δίκτυα 5G που ήδη παρέχονται από ορισμένους παροχείς αλλά και από τους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουν.

Cyta

Με έξι προγράμματα συμβολαίου κινείται στην αγορά η Cyta, το FREEDOM, RED, RED Family, YOUTH, BLACK και Classic.

Η κατηγορία FREEDOM αφορά σε τρία πακέτα απεριόριστου περιεχομένου σε χρόνο ομιλίας, μηνύματα και διαδίκτυο, το FREEDOM στα €28,00/μήνα, το FREEDOM plus στα €33,00/μήνα και το FREEDOM max στα €41,00/μήνα.

Εκτός από την τιμή, η διαφορά των πακέτων σημειώνεται στην ταχύτητα mobile internet που διαθέτουν, 10 Mbps, 30 Mbps και μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα αντιστοίχως.

Η κατηγορία RED αποτελείται από το RED 1 και RED 2 με ορισμένο περιεχόμενο. Το RED 1 προσφέρει 300 λεπτά ομιλίας, 300 μηνύματα και 1 GB mobile internet στα €11,00/μήνα, ενώ το RED 2 διαθέτει 800 λεπτά ομιλίας, 800 μηνύματα και 4 GB mobile internet στα €17,00/μήνα.

Σε σχέση με το RED Family, σύμφωνα με τη σελίδα της Cyta, αφορά σε ένα λογαριασμό από 2 μέχρι 6 μέλη στα €77,00/μήνα και προσφέρει απεριόριστο χρόνο ομιλίας και μηνύματα και 300 GB mobile internet.

Το πακέτο BLACK στα €110,00/μήνα προσφέρει απεριόριστο περιεχόμενο σε χρόνο ομιλίας, μηνύματα και mobile internet με τη μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα, αλλά επίσης VIP εξυπηρέτηση, νέα κινητή συσκευή κάθε χρόνο και 100 λεπτά ομιλίας διεθνών κλήσεων προς την ΕΕ.

Στην κατηγορία YOUTH διατίθενται τρία πλάνα για νέους 18 με 27 ετών με απεριόριστο περιεχόμενο για χρόνο ομιλίας, μηνύματα και mobile internet, ενώ διαφέρουν στην ταχύτητα διαδικτύου.

Ειδικότερα το FREEDOM βρίσκεται στα €19,60/μήνα με 10 Mbps, το FREEDOM plus στα €23,10/μήνα με 30 Mbps και το FREEDOM max στα €28,70/μήνα με τη μέγιστη ταχύτητα mobile internet.

Tο πρόγραμμα συμβολαίου Classic, σύμφωνα με τη Cyta, αφορά προσαρμοσμένο πακέτο στις ανάγκες του χρήστη με συγκεκριμένες υπηρεσίες κλήσεων και ορισμένο περιεχόμενο μηνυμάτων και mobile internet.

Primetel

Τρεις κατηγορίες προγραμμάτων κινητής προσφέρει η Primetel, το GIGA Unlimited YOUTH, το GIGA Unlimited και το GIGA SMART.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τρία πλάνα απεριόριστου περιεχομένου με διαφορά στην ταχύτητα mobile internet που προσφέρεται, απευθυνόμενο σε νέους κάτω των 30 ετών.

Το GIGA Unlimited διαθέτει απεριόριστο χρόνο ομιλίας και mobile internet με ταχύτητα 20 Mbps από €9,99/μήνα, το GIGA Unlimited Plus προσφέρει το ίδιο περιεχόμενο με μέγιστη όμως ταχύτητα Mobile internet από €12,49/μήνα και το GIGA Unlimited MAX αφορά επίσης στο ίδιο περιεχόμενο με επιπλέον 200 λεπτά ομιλίας προς 24 ευρωπαϊκούς προορισμούς από €14,99/μήνα.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχει το GIGA Unlimited με απεριόριστο περιεχόμενο χρόνου ομιλίας, μηνυμάτων και mobile internet με ταχύτητα 20 Mbps από €14,99/μήνα.

Πρόσθετα το GIGA Unlimited Plus με το ίδιο περιεχόμενο αλλά με μέγιστη ταχύτητα mobile internet από €18,99/μήνα και το GIGA Unlimited MAX με επίσης το ίδιο περιεχόμενο με μέγιστη ταχύτητα mobile internet και με επιπλέον 200 λεπτά ομιλίας προς 24 ευρωπαϊκούς προορισμούς από €22,99/μήνα.

Στην τρίτη κατηγορία το πρώτο πλάνο είναι το GIGA SMART με 400 λεπτά χρόνο ομιλίας και 400 μηνύματα και 4 GB mobile internet από €7,99/μήνα. Ακολουθεί το GIGA SMART Plus από €11,99/μήνα με απεριόριστα λεπτά ομιλίας και μηνύματα και 8 GB mobile internet.

Το τελευταίο πλάνο, GIGA Unlimited, διαθέτει απεριόριστο περιεχόμενο σε χρόνο ομιλίας, μηνύματα και mobile internet το οποίο αγγίζει την ταχύτητα των 20 Mbps. Η τιμή του ξεκινά από €14,99/μήνα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σελίδα της Primetel, τα πακέτα έχουν μειωμένη τιμή για 12 μήνες.

Epic

Η εταιρεία Epic προσφέρει έξι πακέτα κινητής εκ των οποίων τα δύο με ορισμένο περιεχόμενο.

Ειδικότερα, το 5G Unlimited Max Plus από €24,99/μήνα διαθέτει απεριόριστο χρόνο ομιλίας, μηνυμάτων και mobile internet με 100 λεπτά ομιλίας σε επιλεγμένους διεθνείς προορισμούς.

Στο ίδιο στυλ το πλάνο 5G Unlimited Max από €19,99/μήνα διαθέτει το ίδιο περιεχόμενο, χωρίς χρόνο ομιλίας προς διεθνείς προορισμούς.

Το πλάνο 5G Advanced προσφέρει 800 λεπτά χρόνο ομιλίας, 800 μηνύματα και 5 GB mobile internet από €19,99/μήνα και το πακέτο 5G Value περιλαμβάνει 300 λεπτά χρόνο ομιλίας, 300 μηνύματα και 1 GB mobile internet από €9,99/μήνα.

Το πλάνο 5G Unlimited Max Plus προσφέρεται επίσης από €39,99/μήνα με το ίδιο περιεχόμενο για μεταφορά αριθμού από καρτοκινητή υπηρεσία, ενώ το 5G Unlimited Max προσφέρεται και από €29,99/μήνα με μεταφορά αριθμού από καρτοκινητή υπηρεσία.

Σε σχέση με πλάνα προς νέους η Epic, σύμφωνα με τη σελίδα της, προσφέρει το 5G Unlimited Max – Youth offer με απεριόριστο περιεχόμενο από 19,99/μήνα και το 5G Unlimited Max Plus – Youth offer με επιπλέον 100 λεπτά χρόνο ομιλίας σε επιλεγμένους διεθνής προορισμούς από 24,99/μήνα.

Cablenet

Στα πακέτα κινητής της Cablenet σημειώνονται τρία πλάνα εκ των οποίων μόνο ένα με απεριόριστο περιεχόμενο σε χρόνο ομιλίας, μηνύματα και mobile internet.

Συγκεκριμένα, το purple 1 διαθέτει 150 λεπτά χρόνου ομιλίας, 150 μηνύματα και 1 GB mobile internet στα €5,00/μήνα. Το purple Mobile προσφέρει 300 λεπτά χρόνο ομιλίας, 300 μηνύματα και 9 GB mobile internet στα €9,00/μήνα.

Το purple max Mobile στα €20,00/μήνα προσφέρει απεριόριστο περιεχόμενο.

Μ.Κ.