You are here

Μέχρι €700 το βράδυ στα άδεια κυπριακά ξενοδοχεία

21/07/2020 07:07

Μέχρι €700 το βράδυ κοστίζει σε μια τετραμελή οικογένεια η διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία της Κύπρου, παρά τις χαμηλές πληρότητες που υπάρχουν λόγω του ισχνού τουριστικού ρεύματος.

Οι προσδοκίες των κυπρίων επισκεπτών για μείωση των τιμών λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα ξενοδοχεία φαίνεται να διαψεύδονται, καθώς, ακόμα και μετά τις εκπτώσεις των ξενοδοχείων, οι τιμές παραμένουν αποθαρρυντικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των επίδοξων εγχώριων τουριστών.

Οι ξενοδόχοι επικαλούνται το λειτουργικό κόστος που πρέπει να έχουν για να προσφέρουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που διαθέτουν αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ξενοδοχείων που διαχειρίζονται (π.χ. το μέγεθος).

Έρευνα που διεξήγαγε η StockWatch στο booking.com για διαμονή για το βράδυ της 27ης Ιουλίου (Δευτέρα) καταδεικνύει τις ιδιαίτερα ψηλές τιμές που συνεχίζουν να προσφέρουν τα εγχώρια ξενοδοχεία, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης από το κράτος, είτε με τη διενέργεια τεστ για αφίξεις Βρετανών, είτε με ενίσχυση των σχεδίων επιδοτήσεων σε εργαζόμενους.

Από την έρευνα, διαφαίνεται ότι το πιο φθηνό πεντάστερο ξενοδοχείο με πρόγευμα προσφέρει δωμάτια σε τετραμελή οικογένεια με ημερήσιο κόστος που αντιστοιχεί με €167.

Μόνο άλλο ένα πεντάστερο ξενοδοχείο προσφέρει δωμάτια με ημερήσιο κόστος κάτω από €200 ενώ οι τιμές για τα κυπριακά πεντάστερα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα €700.

Στα τετράστερα ξενοδοχεία οι τιμές είναι πιο χαμηλές και ξεκινούν από €150 φτάνοντας μέχρι τα €218.

Εκπτώσεις 50%

Οι ξενοδόχοι και οι εκπρόσωποι τους τονίζουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το κόστος διαμονής για τους εγχώριους επισκέπτες.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης αναφέρει ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία και ο ξενοδόχοι αφουσυγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών και θέλοντας να στηρίξουν τους κύπριους και τη βιομηχανία προχώρησαν σε ελκυστικές εκπτώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν μέχρι και το 50% ώστε να δώσουν ένα περαιτέρω κίνητρο στους συμπατριώτες μας να κάνουν διακοπές με ασφάλεια στο νησί μας και να απολαύσουν τα επίπεδα υπηρεσιών και εγκαταστάσεων που απολαμβάνουν τα εκατομμύρια των τουριστών που είχαμε στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς γιατί οι τιμές παραμένουν ψηλές σε κάποιες μονάδες, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι σε «κάποια ξενοδοχεία δεν υπάρχει τεράστιο περιθώριο εκπτώσεων τα οποία έχουν προβεί σε αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις πολλών εκατομμυρίων την περασμένη χρονιά και φέτος βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πανδημία».

Αυξημένα κόστη

Το διευθυντικό στέλεχος του Adams Beach Hotel Γιώργος Κοιτάζος σημειώνει ότι ο καθορισμός των τιμών από τα ξενοδοχεία είναι πιο δυναμικός παρά στατικός και ο κύριος λόγος είναι ότι προς το παρόν οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται μέσω διαδικτύου αντί μέσω των συμβολαίων που έχουν τα ξενοδοχεία με τους τουριστικούς πράκτορες.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή διαφοροποίηση των τιμών από τα ξενοδοχεία αναλόγως της διαθεσιμότητας δωματίων σε κάθε ξενοδοχείο», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Κοιτάζο, λόγω της μειωμένης ροής από χώρες του εξωτερικού υπάρχει περισσότερη διαθεσιμότητα δωματίων σε σχέση με τη ζήτηση. Αυτό οδηγεί τις τιμές προς τα κάτω.

«Αναλόγως των χαρακτηριστικών και της ιδιομορφίας του κάθε ξενοδοχείου, η τιμή όμως δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, όπου το ξενοδοχείο θα λειτουργεί με ζημιά που είναι περισσότερη από αυτή που θα έκανε αν ήταν κλειστό. Άρα ο αυξημένος ανταγωνισμός σίγουρα οδηγεί στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, διότι ο στόχος των ξενοδοχείων σε τέτοια κατάσταση είναι η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους καθώς και των πιθανών δανειακών υποχρεώσεων τους», τονίζει.

Προσθέτει ότι σε αυτή τη κατάσταση των πολύ χαμηλών πληροτήτων, τα πάγια κόστη ανά δωμάτιο είναι σχετικά μεγάλα σε σχέση με τα υπόλοιπα κυμαινόμενα κόστη και αυτός είναι ο κύριος λόγος που η μείωση των τιμών περιορίζεται ως ένα σημείο, το οποίο διαφέρει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο.

Συνεπώς ξενοδοχεία με μεγαλύτερο αριθμό δωματίων, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές με σκοπό να αυξήσουν την πληρότητα και συνεπώς να μειώσουν το κόστος ανά δωμάτιο. Σε αντίθεση, τα μικρότερα ξενοδοχεία έχουν λιγότερη ευελιξία ως προς τη μείωση τιμών.

Ο κ. Κοιτάζος αναφέρει ότι ξενοδοχεία πολυτελείας (5 αστέρων) έχουν ψηλότερα κόστη διότι είναι υποχρεωμένα να παρέχουν υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα σε σχέση με χαμηλότερης κατάταξης ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα.

«Η πληρότητα του κάθε ξενοδοχείου σε μια δεδομένη στιγμή μπορεί να διαφέρει αρκετά από ένα άλλο ξενοδοχείο. Ειδικά λόγω της πανδημίας, τα περισσότερα ξενοδοχεία προσφέρουν την επιλογή της δωρεάν ακύρωσης, με αποτέλεσμα η πληρότητα, όσο κοντεύει η ημερομηνία αναφοράς, να μειώνεται αντί να αυξάνεται. Σε αυτή την περίπτωση, το ξενοδοχείο θα προσπαθήσει να επαναφέρει τη πληρότητα γι’ αυτή την ημερομηνία με χαμηλότερη τιμή», επισημαίνει.

Ημέρα της εβδομάδας

Ο κ. Κοιτάζος επισημαίνει ακόμη ότι αυτή την περίοδο που ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών είναι κύπριοι, η πληρότητα τις καθημερινές είναι πιο χαμηλή απ’ ότι τα Σαββατοκύριακα.

«Αν ένα ξενοδοχείο έχει μεγάλη διαφορά στην πληρότητα τις καθημερινές σε σχέση με το Σαββατοκύριακο, θα προσπαθήσει να αυξήσει την πληρότητα τις καθημερινές με χαμηλότερες τιμές και το Σαββατοκύριακο, θα προσπαθήσει να καλύψει την απώλεια εσόδων της εβδομάδας με ψηλότερες τιμές (σε επίπεδο που του επιτρέπουν οι συνθήκες). Γι’ αυτό πολλοί κύπριοι που είναι σχετικά ευαίσθητοι στις τιμές, μπορούν να ψάχνουν για καλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία τις καθημερινές, ειδικά όσοι θα έχουν και την ευχέρεια για καλοκαιρινές άδειες», σημειώνει. 

Της Γεωργίας Χαννή