You are here

Μειώνουν τις τιμές τα ξενοδοχεία και περιμένουν

21/08/2020 07:32

Σε αισθητές μειώσεις τιμών προβαίνουν τα μεγάλα κυπριακά ξενοδοχεία αυτό το διάστημα αναμένοντας να συνεχιστεί η ροή εγχώριων αλλά κυρίως ξένων τουριστών κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.

Νέα έρευνα που διεξήγαγε η StockWatch στο booking.com καταδεικνύει ότι οι τιμές σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων για τον Σεπτέμβριο μειώνονται σημαντικά εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει για τη δυνατότητα τους να παραμείνουν ανοικτά και μετά τον Αύγουστο.

Η έρευνα είναι για διαμονή μίας βδομάδας (τέλος Σεπτεμβρίου) για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων και οι τιμές παρουσιάζονται ανά βράδυ.

Από την έρευνα, διαφαίνεται ότι τα πιο φθηνά πεντάστερα ξενοδοχεία με πρόγευμα για ένα βράδυ για 4 άτομα (2 ενήλικες και 2 παιδιά) είναι το Coral Beach στην Πάφο με €144 και το Adams Beach Hotel στην Αγία Νάπα με τις τιμές να είναι στα €154.

Το Coral Beach δεν διαφοροποίησε τις τιμές από τον Αύγουστο ενώ το Adams τις μείωσε αισθητά.

Ακολουθεί το Louis Imperial Beach 5 αστέρων στην Πάφο με τις τιμές να είναι €177 από €219 το βράδυ και το Limanaki Beach Hotel & Suites (€190 από €229).

Στο Aphrodite Hills Residences Apartment οι τιμές είναι €180 το βράδυ από €228 αλλά δεν περιλαμβάνουν πρωινό.

Επίσης χωρίς πρωινό, οι τιμές είναι €190 το βράδυ για το Louis Althea Beach 4* από €217 και €175 για το Aquamare Beach Hotel & Spa 4* από €298.

Το διευθυντικό στέλεχος του Adams Beach Γιώργος Κοιτάζος σημειώνει ότι οι τιμές για το Σεπτέμβριο είναι χαμηλότερες σε γενικές γραμμές για 2 λόγους κυρίως. Πρώτον, αναφέρει, η ζήτηση για τον Σεπτέμβριο είναι διαχρονικά ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο, ειδικά από την κυπριακή αγορά. «Αυτό διαφαίνεται σε αυξημένο βαθμό φέτος, από τις μέχρι στιγμής κρατήσεις για το Σεπτέμβριο», σημειώνει.

Δεύτερον, επισημαίνει, οι τιμές που προσφέρονται για μελλοντικές ημερομηνίες τείνουν να αυξάνονται όσο κοντεύει η ημερομηνία άφιξης, δεδομένου όμως ότι και οι πληρότητες βελτιώνονται αισθητά.

«Φυσικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου οι πληρότητες είναι χαμηλές ακόμη και λίγες μέρες πριν την ημερομηνία άφιξης, δεν έχει αρκετή βαρύτητα αυτός ο παράγοντας», αναφέρει.

«Άρα ο κύριος λόγος που οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες είναι ότι ο Σεπτέμβριος δεν φαίνεται να έχει τη ζήτηση που είχε ο Αύγουστος, έστω και αν η αγγλική αγορά έχει ανοίξει. Από την άλλη οι τιμές δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω λόγω κυρίως του παγίου κόστους λειτουργίας», τονίζει.

O CEO της Thanos Hotels, Θάνος Μιχαηλίδης, σημειώνει ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν την ζήτηση της αγοράς. Συνεπώς, επισημαίνει, οι τιμές του Σεπτεμβρίου είναι χαμηλότερες από τις τιμές του Αυγούστου και χαμηλότερες από της αντίστοιχες τιμές πέρσι .

«Φέτος υπάρχουν ειδικά χαμηλές τιμές για τους κύπριους και προτείνουμε στο κοινό όπως επικοινωνεί με τα γραφεία κρατήσεων των ξενοδοχείων για τις καλύτερες διαθέσιμες τιμές», τονίζει.

Ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της Leptos Calypso, Γιάννος Πανταζής, σημειώνει στη StockWatch ότι τα ξενοδοχεία που θα αποφασίσουν να παραμείνουν ανοιχτά τον Σεπτέμβριο θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτές του Αυγούστου καθώς όπως είναι γνωστό η κυπριακή αγορά λόγω και του ανοίγματος των σχολείων θα είναι μειωμένη ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά τις ξένες αγορές.

Ο γενικός διευθυντής του παγκύπριου συνδέσμου ξενοδόχων Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σημειώνει ότι ο ξενοδοχειακός τομέας καταβάλλει προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πράγμα που θα ωφελήσει ευρύτερη την τουριστική βιομηχανία προσφέροντας ελκυστικές τιμές και σε μήνες που δεν είναι μήνες αιχμής.

«Οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και είναι ιδανικές για να κάνει κάποιος διακοπές Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο σε κάποιες περιπτώσεις», επισημαίνει.

Της Γεωργίας Χαννή