You are here

Stockwatch Poll: Ποια η Μελλοντική Μερισματική πολιτική 9 εταιρειών με την σταθερότερη και ψηλότερη μερισματική απόδοση

24/07/2001 15:11
Η συνεχής πτώση του Γενικού Δείκτη έχει, ως αποτέλεσμα, πολλές μετοχές να βρίσκονται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας. Η πτώση έχει επίσης διαμορφώσει την ιστορική μερισματική απόδοση ορισμένων εταιρειών σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Επίπεδα, τα οποία ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις, την απόδοση ακόμα και των τραπεζικών καταθέσεων. Με μια σύντομη ανάλυση των σημερινών δεδομένων κάποιος εύκολα μπορεί να ανακαλύψει αυτές τις μετοχές - αυτό όμως που είναι δυσκολότερο, είναι να ανακαλύψει τις προθέσεις αυτών των εταιρειών όσον αφορά την τήρηση αυτής της μερισματικής πολιτικής. Το “poll” της Stockwatch στο οποίο λαμβάνουν μέρος διευθυντικά στελέχη των εννέα εταιρειών με την ιστορικά ψηλότερη μερισματική απόδοση επιχειρεί να προσδιορίσει τις προθέσεις των εταιρειών αυτών.

Αυτή τη στιγμή κάποιος εάν καταθέσει £1 στην τράπεζα τότε δικαιούται ετήσιο τόκο 6,5% ή 6,5 σεντ. Με την πτώση των τιμών στα σημερινά επίπεδα, η μεικτή μερισματική απόδοση ορισμένων μετοχών πλησιάζει και ξεπερνά το 6,5%. Με άλλα λόγια, μια μετοχή η οποία αγοράζεται στην £1 και πληρώνει μέρισμα 7 σεντ έχει μεικτή μερισματική απόδοση 7%. Από τα 7 σεντ αποκόπτεται φορολογία 20% άρα ο μέτοχος θα πληρωθεί από την εταιρεία 5,6 σεντ. Η αποκοπή του 20% δεν αφορά εταιρείες των οποίων τα μερίσματα προέρχονται από ναυτιλιακές δραστηριότητες μια και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος μέχρι το 2002. Για τις υπόλοιπες εταιρείες αυτή η αποκοπή του 20% φόρου από τα μερίσματα μπορεί να αιτηθεί πίσω από τον φορολογούμενο ως αποκοπή από την προσωπική του ετήσια φορολογία στο βαθμό του μέγιστου ποσού των £1200 από μέρισμα.

Πολλές εταιρείες διατηρούν ιστορικά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, άρα εάν το επενδυτικό κριτήριο είναι μόνο η μερισματική απόδοση, τότε κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, αποτελούν καλές επενδυτικές ευκαιρίες, αφού συνδυάζουν από την μια ψηλή μερισματική απόδοση, και από την άλλη τη πιθανότητα κεφαλαιουχικού κέρδους από τυχών ανατροπή της αρνητικής χρηματιστηριακής πορείας.

Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να έχει υπόψη του ο κάθε επενδυτής με επενδυτικό κριτήριο το μέρισμα είναι ότι όλα αυτά, αποτελούν ιστορικά δεδομένα, ενώ η επενδυτική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με βάση τη μελλοντική πολιτική της εταιρείας τόσο όσον αφορά το μέρισμα αλλά και όσο αφορά την κερδοφορία και ανάπτυξη της εταιρείας. Άρα το κρίσιμο ερώτημα, είναι αν και κατά πόσο οι εταιρείες που κατά παράδοση δίνουν ψηλό μέρισμα ή για διάφορους έκτακτους λόγους έχουν δώσει ψηλό μέρισμα το 2000 θα μπορέσουν να το επαναλάβουν για το 2001 και μετά.

Αυτό ακριβώς το ερώτημα, κλήθηκαν να απαντήσουν υψηλόβαθμα στελέχη των εννέα εταιρειών που παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα που με βάση ιστορικά δεδομένα και τις σημερινές τιμές, έχουν την ψηλότερη και σταθερότερη μερισματική πολιτική και απόδοση.

Α/A Εταιρεία...Μέρισμα(σεντ)..Μέση Μερισμ. Απόδοση%


1 Τρ. Κύπρου.......13,00................6,06
2 Λαϊκή Τρ.........12,00................6,17
3 Ελληνική Τρ.......4,50................4,65
4 CTC...............3,75...............11,64
5 FWW Woolworth.....2,00................8,26
6 Δασικές Βιομ.....15,00................3,73
7 Τσ. Βασιλικού.....5,00................4,47
8 Caramondani B.....3,75................5,21
9 Salamis Tours.....3,00................7,40

Οι τράπεζες αποτελούν το κλασσικότερο παράδειγμα τήρησης σταθερής μερισματικής πολιτικής και κάποιος μελετώντας το παρελθόν τους αυτό θα ανέμενε και για το μέλλον. Πως επηρεάζει όμως η σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προέβησαν οι τρεις μεγάλες τράπεζες την μερισματική τους πολιτική?

Ο κ. Ξενοφώντος Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρώτος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, κληθείς από το Τμήμα Ανάλυσης της Stockwatch να σχολιάσει την μελλοντική πολιτική του Συγκροτήματος, δήλωσε ότι ανέκαθεν η τράπεζα ακολουθούσε σταθερή μερισματική πολιτική και αυτό προτίθεται να πράξει και στο μέλλον. H σημαντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε το 2000 δεν επηρεάζει την μελλοντική μερισματική πολιτική του Συγκροτήματος αφού με την αύξηση κεφαλαίου, αντλήθηκαν σημαντικά κεφάλαια τα οποία έχουν ενισχύσει από μια, την ρευστότητα αλλά και από την άλλη την δυνατότητα χρησιμοποίησης των κεφαλαίων για περαιτέρω αύξηση στην κερδοφορία του Συγκροτήματος.

Ο κ. Τάκης Φειδία Οικονομικός Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας ανέφερε ότι αν και η απόφαση για διανομή μερίσματος αποτελεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εντούτοις με βάση το μέσο μέρισμα των 10 σεντ ανά μετοχή που διανεμήθηκε το 2000 και τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπάρχει κάτι που να επιβάλλει μείωση του μερίσματος. Εξάλλου η τράπεζα, πρόσθεσε, έχει πολλά αποθεματικά που της επιτρέπουν τη δυνατότητα τήρησης της μερισματικής πολιτικής της.

Όσον αφορά την Ελληνική Τράπεζα, η εταιρεία κατά παράδοση διατηρεί σταθερή μερισματική πολιτική δήλωσε ο κ. Γιώργος Άππιος Οικονομικός διευθυντής του Συγκροτήματος. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχει παρουσιαστεί κάτι το ιδιαίτερο που να προϋποθέτει αλλαγή αυτής της πολιτικής.

Στις εταιρείες με ψηλή ιστορική μερισματική πολιτική ανήκουν και οι δύο εταιρείες του Ομίλου Σιακόλα, CTC και Woolworth οι οποίες σε πρόσφατη ανακοίνωση τους σημείωσαν την πρόθεση συνέχισης σταθερής μερισματικής πολιτικής. Για την CTC ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου Οικονομικός Διευθυντής, ανέφερε ότι ο Όμιλος ήδη παρουσιάζει σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αλλά και στα λειτουργικά του κέρδη. Στόχος της εταιρείας, είναι να τηρήσει την σταθερή μερισματική της πολιτική, και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας από εργασίες, θα ανέμενε τήρηση της διανομής των 3,75 σεντ και για το 2001.

Όσον αφορά την Woolworth ο κ. Κωνσταντίνος Πλουσίου, Οικονομικός Διευθυντής πρόσθεσε ότι η μερισματική πολιτική εξαρτάται από πολλά δεδομένα και όχι μόνο την κερδοφορία. Όμως υπάρχει πρόθεση για συνέχιση αυτής της μερισματικής πολιτικής και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν διαφοροποιούν αυτή την πολιτική. Το ίδιο, εξάλλου, πρόσθεσε και ο κ. Δημήτρης Δημητρίου Γενικός Διευθυντής της Ν.Κ.Shacolas Holdings ο οποίος επανέλαβε τη δεδηλωμένη πρόθεση και των δύο εταιρειών να πληρώνουν μέρισμα και την επιδίωξη διατήρησης ικανοποιητικού Dividend Yield.

Ιστορικά σταθερή μερισματική πολιτική έχει τηρήσει και η Cyprus Forest Industries που ελέγχεται στο 51% από την Kυβέρνηση. Ο Αρχιλογιστής και Γραμματέας της εταιρείας κύριος Αντώνης Κιμίσιης δήλωσε και αυτός την πάγια πολιτική της εταιρείας για τήρηση της σταθερής μερισματικής πολιτικής η οποία τουλάχιστον βασίζεται στην διανομή ιδίου η περισσότερου μερίσματος από αυτό της προηγούμενης χρονιάς. Ο συνδυασμός της σημαντικής μείωσης του εργατικού κόστους και η αύξηση του κύκλου εργασιών για το 2001 αποτελούν ένα επιπρόσθετο λόγο για αυξημένη κερδοφορία η οποία ενισχύει την άποψη της τήρησης της μερισματικής πολιτικής.

Το ίδιο αισιόδοξος ήταν και ο Γενικός Διευθυντής της Τσιμεντοβιομηχανίας Βασιλικού κ. Γιώργος Σιδέρης. Η εταιρεία διατηρεί μια από τις σταθερότερες μερισματικές πολιτικές από όλες τις εταιρείες του ΧΑΚ και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προϋποθέτουν αλλαγή της παραδοσιακά σταθερής πολιτικής.

Ο κ. Γεράσιμος Καραμοντάνης από την άλλη δήλωσε ότι η διανομή μερίσματος εξαρτάται από τα αποτελέσματα της εταιρείας, τα οποία όσον αφορά τα εξαμηνιαία δεν έχουν ακόμα ετοιμαστεί. Πάντως από τα μέχρι στιγμής δεδομένα πρόσθεσε, δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή της μερισματικής πολιτικής.

Τέλος για την Salamis Tours της οποίας τα μερίσματα δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος μέχρι το 2002 μια και προέρχονται από ναυτιλιακές δραστηριότητες, κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Ανδρέας Ανδρέου, Αρχιλογιστής του Συγκροτήματος. Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε, ότι οι προθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η διανομή σταθερού μερίσματος το οποίο τουλάχιστον δεν θα μειώνεται, οπόταν για το 2001 δεν αναμένεται διανομή μικρότερου μερίσματος από το 2000.

Από την σύντομη έρευνα του Τμήματος Ανάλυσης και Ερευνών της Stockwatch, συμπεραίνεται η μεγάλη σημασία που προσδίδουν οι αξιωματούχοι των εταιρειών για διατήρηση σταθερής μερισματικής πολιτικής. Αναμφισβήτητα, η τήρηση σταθερής μερισματικής πολιτικής αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τις κατά παράδοση μερισματοφόρες εταιρείες. Παρόλο που η παρακράτηση των κερδών από εταιρείες για επανεπένδυση ίσως να είναι προς μεγαλύτερο όφελος των μετόχων προσφέροντας ψηλότερη απόδοση ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες εταιρείες, εντούτοις η διακοπή ή μείωση πληρωμής μερίσματος από παραδοσιακά μερισματοφόρες εταιρείες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας μια και ένας από τους παράγοντες επένδυσης σε αυτές ίσως να είναι και η ασφάλεια του σταθερού μερίσματος το οποίο γίνεται ασφαλής αντίληψη βασιζόμενη στην παράδοση.