You are here

Στον πάτο η εμπιστοσύνη σε κόμματα και πολιτικούς

15/10/2020 07:11

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η εμπιστοσύνη σε κόμματα και πολιτικούς, σε νέα έρευνα της StockWatch με δείγμα 600 νοικοκυριά.

Ακόμα και πριν τις τελευταίες εξελίξεις με το βίντεο του Al Jazeera, η εμπιστοσύνη των πολιτών σε πολιτικούς θεσμούς βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αν και εν μέσω της πανδημικής κρίσης υπάρχει μικρή βελτίωση.

Ο μέσος όρος της αξιοπιστίας 16 πολιτειακών θεσμών και οργανισμών ανήλθε στο 5,43 από τα 10 τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια χαίρουν της μεγαλύτερης αξιοπιστίας μεταξύ των οργανισμών που αξιολογούνται στην έρευνα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει να θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο με βαθμολογία 7,8 από τα 10 από 7,6 στην προηγούμενη έρευνα. 

Την δεύτερη ψηλότερη βαθμολογία λαμβάνει η ελεγκτική υπηρεσία (7) που, αν εξαιρεθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θεωρείται μακράν ο πιο αξιόπιστος θεσμός στην Κύπρο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με αισθητή βελτίωση της αξιοπιστίας του (6,9 από 6,6).

Η βαθμολογία του υπουργείου οικονομικών ανήλθε στο 5,4 από 4,9 στην προηγούμενη έρευνα, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι το υπουργείο κέρδισε «πόντους» με τη διαχείριση της κρίσης.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, τη χαμηλότερη βαθμολογία αξιοπιστίας έλαβαν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί αν και παρουσιάστηκε μικρή βελτίωση.

Η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει στο 5,1 παρουσιάζοντας βελτίωση.

Οι μετρήσεις αξιοπιστίας γίνονται από τη RAI για λογαριασμό της StockWatch από το 2013.

Το μέγεθος του δείγματος για τα νοικοκυριά ήταν 600 άτομα. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω.

Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Η μέθοδος συλλογής στοιχείων ήταν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 9-18 Σεπτεμβρίου 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Της Γεωργίας Χαννή