You are here

Αποτυχία σχεδίου ΥΠΕΡΓ βαραίνει ταμεία

31/08/2010 15:10
Η αδιαφορία των ξενοδόχων και ο φόβος τους για γραφειοκρατία οδήγησαν σε αποτυχία το πρώτο σχέδιο κατάρτισης – αντί απόλυσης – ξενοδοχοϋπαλλήλων, φορτώνοντας το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεως με το κόστος του χειμερινού κλεισίματος ξενοδοχείων.

Μόνο μια μονάδα στην επαρχία Αμμοχώστου έλαβε μέρος στο σχέδιο, προσφέροντας μέσω του σχεδίου κατάρτιση σε 39 άτομα, επωφελούμενη του ποσού των €33 χιλ. περίπου με μέσο όρο χορηγίας για κάθε εργαζόμενο τα €855.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου, η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους παρουσίασε το δεύτερο βελτιωμένο σχέδιο εκφράζοντας την απογοήτευση της για την πενιχρή συμμετοχή των ξενοδόχων στο πρώτο σχέδιο.

Συνέδεσε μάλιστα την αποτυχία του πρώτου σχεδίου με την απότομη αύξηση των ανεργιακών επιδομάτων που πληρώνει το κράτος.

Ανέφερε ότι από την 1/11/2008 μέχρι 31/3/2009 έτυχαν είτε μερικής είτε ολικής αναστολής 6,288 εργαζόμενοι επιβαρύνοντας τα ταμεία του κράτους με €12,5 εκ., ενώ κατά την περίοδο που έκλεισε στις 31/3/2010 βγήκαν στην ανεργία 6,621 εργαζόμενοι με μια δαπάνη για το ΤΚΑ ύψους €14,3 εκ.

Η κα. Χαραλάμπους, απεύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους «να επιδείξουν μεγαλύτερο επαγγελματισμό και υπευθυνότητα αγκαλιάζοντας το νέο σχέδιο το οποίο θα προκηρυχτεί όπως πέρσι στις 3 Σεπτεμβρίου».

Η κα. Χαραλάμπους απέδωσε το μειωμένο ενδιαφέρον των ξενοδόχων στο φόβο σε κάτι καινούργιο το οποίο δεν κατάφερε να μπει στην κουλτούρα των ξενοδόχων. Παραδέχθηκε όμως ότι «παρατηρήθηκαν και κάποια διαδικαστικά ζητήματα γι’ αυτό το υπουργείο προχώρησε στη βελτίωση του δεύτερου σχεδίου καθιστώντας το πιο απλό».

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο δεν αποτελεί τη θεραπεία της εποχικότητας στη ξενοδοχειακή βιομηχανία σημειώνοντας, ότι «χρειάζεται πιο καθολική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας επικεντρώνεται στην αλλαγή της νοοτροπίας στα ξενοδοχεία που αναστέλλουν τις εργασίες τους για 4-5 μήνες και στέλνουν το προσωπικό τους στο ανεργειακό ταμείο».

Καταλήγοντας, υπέδειξε ότι τα νέα προγράμματα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για να μην τύχει αξιοποίησης από τους ξενοδόχους.

Από μέρους του ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης δεσμεύτηκε ότι το νέο βελτιωμένο σχέδιο θα αγκαλιαστεί από μεγαλύτερη μερίδα ξενοδόχων αποδίδοντας το μειωμένο ενδιαφέρον στο φόβο των ενδεχόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται στα συνχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ο κ. Ιωαννίδης, επεσήμανε ότι «η βελτίωση του σχεδίου μέσω της ταχύτερης προώθησης των διαδικασιών θα ενθαρρύνει μεγαλύτερο αριθμό ξενοδόχων να το υιοθετήσουν».

Στη δική του τοποθέτηση ο γενικός διευθυντής του ΣΤΕΚ, Φειδίας Καρής, αναφερόμενος στη χρησιμότητα του κυβερνητικού σχεδίου κατάρτισης προσωπικού επεσήμανε ότι συνυπολογίζοντας τη χειμερινή περίοδο στην οποία παραμένουν κλειστά τα ξενοδοχεία, οι πληρότητες των ξενοδοχείων για ολόκληρο το έτος είναι κάτω από το 40%.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΑΞΙΚ, Εύη Σωτηρίου ο συνολικός προϋπολογισμός του τριετούς σχεδίου ανέρχεται στα €680 χιλ. και συνχρηματοδοτοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο κατά 85%.

Δικαιούχοι είναι οι ξενοδόχοι που παραμένουν κλειστοί κατά τη χειμερινή περίοδο ενώ στόχος είναι η μείωση της εποχικότητας και η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και το μηδενικό κόστος των επιχειρήσεων για κατάρτιση του προσωπικού τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου