You are here

ΣΑΕK: Αυξάνεται η προστασία εργαζομένων

04/05/2011 09:56
Με αφορμή τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας του τροποποιηθέντος νόμου και των σχετικών κανονισμών για την υποχρεωτική ασφάλιση της ευθύνης των εργοδοτών, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, προχωρεί σε ενημέρωση του κοινού για τις αλλαγές που προκύπτουν:

Το ελάχιστο ποσό για το οποίο ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζει την ευθύνη του για κάθε ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια σε σχέση με κάθε εργοδοτούμενο περιλαμβανομένων τόκων και εξόδων αυξάνεται από £50.000 (€85.430) σε €160.000.

Το ελάχιστο ποσό κάλυψης για κάθε περιστατικό ή σειρά περιστατικών που έχουν την ίδια γενεσιουργό αιτία από £2 εκ. μετατρέπεται σε €3.415.000. Ταυτόχρονα το ποσό κάλυψης για κάθε περίοδο ασφάλισης μετατρέπεται από £3 εκ. σε €5.125.000.

Η αύξηση των ελαχίστων ορίων κάλυψης τίθεται σε ισχύ 3 μήνες μετά τη δημοσίευση του τροποποιηθέντος νόμου (δηλαδή από τις 29 Ιουλίου 2011) ώστε να καταστεί δυνατό για τις μεν ασφαλιστικές εταιρείες να ενημερώσουν σχετικά τους πελάτες καθώς και τους αντασφαλιστές τους και να προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις σε ότι αφορά στη αναπροσαρμογή των υφιστάμενων ασφαλιστηρίων και των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Οι δε εργοδότες για να προβούν στις κατάλληλες διευθετήσεις ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες πρόνοιες της νομοθεσίας.

Δημιουργείται μητρώο ασφαλισμένων εργοδοτών που θα τηρείται από το διευθυντή του τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι ώστε να παρέχεται η ευκαιρία εντοπισμού των ανασφάλιστων εργοδοτών και να καταστεί η εφαρμογή της νομοθεσίας αποτελεσματική. Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν ανά τριμηνία στο διευθυντή Κ.Α., με ηλεκτρονικά μέσα, τις πληροφορίες που προνοεί η νέα νομοθεσία έτσι ώστε η ενημέρωση του μητρώου να είναι συνεχής.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών για την πρώτη διαβίβαση πληροφοριών άρχεται εντός τριών μηνών από την ημέρα έναρξης της ισχύος του νόμου για να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος ενημέρωσης των ασφαλισμένων εργοδοτών και να αναπτυχθεί το λογισμικό σύστημα που θα στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία του μητρώου ασφαλισμένων εργοδοτών.

Αυξάνεται το ύψος των ποινών για παραβάσεις της νομοθεσίας ενώ προβλέπεται και διαδικασία ποινικής δίωξης των εργοδοτών που παρανομούν.

Ο ΣΑΕΚ καλεί όλους τους εργοδότες να επικοινωνήσουν με τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές τους για να ενημερωθούν έγκαιρα για τις νέες πρόνοιες της νομοθεσίας και να ενεργήσουν ανάλογα ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις μέχρι την ημερομηνία πλήρους εφαρμογής του τροποποιηθέντος νόμου.

Καταλήγοντας, ο ΣΑΕΚ, ο οποίος είχε επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του για την ανεπαρκή εφαρμογή της προηγουμένης νομοθεσίας (με αποτέλεσμα πέραν του 30% των εργοδοτών να είναι ανασφάλιστοι) ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τη νέα νομοθεσία τερματίζοντας οριστικά το χρονίζον πρόβλημα των ανασφάλιστων. Ταυτόχρονα ο ΣΑΕΚ επισημαίνει ότι η προστασία των ασφαλισμένων ενισχύεται σημαντικά με τα ελάχιστα ποσά κάλυψης να αυξάνονται διπλασιάζοντας σχεδόν την κάλυψη από €85.000 σε €160.000.